IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсова истерия в мътни води с Фонд Имоти АДСИЦ

Прессъобщение на евродепутата Ивайло Калфин изстреля акциите на дружеството, без да са известни параметрите по обявена сделка

08:32 | 09.03.11 г. 11
Борсова истерия в мътни води с Фонд Имоти АДСИЦ

Само 9 минути (а именно в 13:54 ч.) след края на борсовата сесия в понеделник (7 март) бе изпратено прессъобщение от прес офиса на евродепутата Ивайло Калфин, че Европейската комисия и Европейският парламент ще купят сграда в София за 9 млн. евро. Беше изпратена и снимка, адрес, както и подробно описание, които показваха, че това е сграда на Фонд Имоти АДСИЦ (предишно име БенчМарк фонд имоти АДСИЦ).

Така инвеститорите на БФБ-София имаха време от цял следобед и вечер да анализират ситуацията.

Изпълнителният директор на Фонд Имоти АДСИЦ, Веселин Генчев, заяви за Investor.bg: "В сериозни преговори сме с представителствата на ЕК и ЕП у нас, но към момента нямаме окончателно потвърждение за параметри на сделката".

В писмото от пресцентъра на Калфин се казваше, че "80% от собствеността върху имота ще е на Европейския парламент, а оставащите – на притежателя на сградата, която се е намирала на мястото, частно лице".

Като цяло има доста въпросителни. Част от тях са дали цената е с ДДС или без, дали има комисиона за посредник, ако има такъв, от тези 9 млн. евро трябва ли да се приспаднат 20% на обезщетения собственик. Какво ще бъде възнаграждението на обслужващото Фонд Имоти АДСИЦ дружество след тази сделка. Колко ще струват довършителните работи, след като от прессъобщението става ясно, че собственикът ще ги извърши до септември 2011 г. За чия сметка ще бъдат тези довършителни работи.

На някои от тези въпроси, разбира се, могат да се намерят отговори, но не и систематизирани на едно място.

След продължителното мислене инвеститорите решиха да купуват и съответно продават, като интересите им се срещнаха при цена от 24,5 ст./акция в 9:34:47 ч. вчера сутринта. Борсата отваря в 9:30 ч, но при отчетения 40% ръст в цената се влиза в аукциони за волатилност, продължили близо 5 минути.

В 9:34:47 вчера се сключиха 41 сделки за 262 237 акции.

Общо през деня се сключиха 249 сделки, или 1/3 от сключените вчера на БФБ-София.

След поскъпване до 25 ст./акция в 9:36 ч. (42,86% дневен ръст) започва постепенен спад до цена от 20 ст. в края на сесията (14,29% дневен ръст), като малко преди края на търговията е отчетена и минималната цена за деня от 19,7 ст./акция.

В последния месец акциите на Фонд Имоти АДСИЦ са без промяна в цената от 20 ст., като се движат в диапазона между 16 и 25 стотинки.

Вчера определено видяхме яростна битка между купувачи и продавачи, като равносметката за деня е, че купувалите в началото на сесията са се оказали излъгани в очакванията си, че правят добра сделка, а продавачите са се оказали с добра продажба цена. Това е от гледна точка на вчерашния ден. От днешна гледна точка предстои да видим.

Разбира се, никой не би отказал да види параметрите по сделката, за да прецени ефекта върху дружеството, доколкото, разбира се, такава преценка е възможна, преди да има яснота по бъдещето на по-голямата сграда на АДСИЦ-а, а именно тази на бул. "Цариградско шосе" в София.

В уеб сайта на евродепутата Калфин има и друга информация във връзка със сградата на Фонд Имоти АДСИЦ. Там още на 5 януари 2011 г., тоест преди два месеца, е записано:

"Брюксел ще си купи престижен имот в София, в който ще настани представителствата на Европейската комисия и на Европейския парламент. Това става ясно от документи, разгледани в бюджетната комисия на Европейския парламент.

Сградата на „Раковски” 124 е предпочетена заради своята видимост, функционалност и заради близостта си до централите на основните политически сили.
Европейската къща ще бъде купена от името на Европейския парламент, като Европейската комисия ще му възстанови 60% от цената. Очаква се тя да възлезе на около 10 млн. евро, като в докладната до членовете на бюджетната комисия се съобщава, че евентуалният й наем би струвал около 650 хил. евро годишно. Затова в дългосрочен план ще е по-удачно тя да бъде купена.

Допълнителните ремонтни работи за приспособяването на помещенията за нуждите на представителствата, както и обзавеждането им, се оценяват на още 1,325 млн. евро. Общо сградата ще струва на европейския бюджет 11,525 млн. евро.

Европейската комисия е направила три независими експертни оценки на стойността на сградата, като те варират между 7,8 и 9 млн. евро. В докладната обаче се посочва, че през 2010 г. в централната част на София не е била продадена нито една бизнес сграда и затова не е съвсем ясно състоянието на пазара, както и реалните цени на сградите от този тип. Поради липсата на търсене е станало възможно и понижаване на първоначалната цена с над 1 млн. евро."

При всички случаи, вчерашната търговия с Фонд имоти АДСИЦ показа, че БФБ-София може да носи силни емоции в рамките на 40% дневно поскъпване и изтъргувани 1 147 644 акции, или 4,9% от капитала на компанията. Дневният оборот възлезе на 250 хил. лв.

Че новината не е била съвсем ясно разтълкувана, показва фактът, че коментатор написа вчера в 8:52 ч. сутринта в темата за друг АДСИЦ следното: "Вече е продадена сградата на Раковски за 9 млн. евро, а е настъпило голямо дремене. Няма никакви коментари". Четири минути по-късно друг коментатор му обяснява: "Объркал си темата -не е този фонда".

Дневна графика на историята с акциите на Фонд имоти АДСИЦ за 8 март 2011 г.

 
Източник: Investor.bg

Свързани компании:

Фонд имоти АДСИЦ(FUES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
marinbg
преди 13 години
Съобщение изпратено в 13.54 и опс, след 16 мин. а именно в 14.10 статията е вече публикувана... Правото на журналиста не се оспорва, но рекацията за тази новина и втората статия по същата новина на следващия ден в 9.00 часа.... :) На мен лично впечетлението ми е, че по конкретния случай старнието е безспорно. Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
optional
преди 13 години
не знам защо си се вманиачил в анюализирания подход за измерване на икономиката. погледни сингапур и още доста азиатски икономики как си мерят ръста - по абсолютно същия начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
хендехох
преди 13 години
Виж им кредитите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Pivoley
преди 13 години
Аз тука нямам акции, ама гледам, че пазарната капитализация е едва 4,8 млн.лв., а Фондът има 2 големи сгради, от които по-малката на ул. "Раковски" със сигурност е над 5 млн.лв. Защо става така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
орк
преди 13 години
все още очаквам КФН да излезе с новина...Точно както излезе със съобщение че ще провери ЦД след историята със Софикс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Пухче
преди 13 години
Само да не е поредната "партенка" извинявам се за жаргона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
moderebov
преди 13 години
Пиши бе, не се притеснявай :)Инак винаги може да се изявиш като математик - с ония анюализирани разчети- твой "специалитет".Сега е интересното Калфин как ще изманипулира пазара втори път - докато КФН продължава да глеееда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 13 години
Вече нямам право да пиша статии ли?Какъв журналист ще съм тогава?С какво предлагате да си вадя хляба, така да се каже?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
1914
преди 13 години
защото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
marinbg
преди 13 години
Мариян се е притеснил май...! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още