IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството одобри проект за модернизация на Алкомет

Дадена е „зелена светлина“ и за изграждане на сметище за пет общини в Северна България

11:59 | 04.05.11 г.
Екоминистерството одобри проект за модернизация на Алкомет

Висшият експертен екологичен съвет при Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е одобрил на последното си заседание инвестицинен проект за разширение и модернизация на завода за алуминиево фолио „Алкомет“ АД - Шумен и за изграждане на модерно депо за битови отпадъци, което да обхваща общините Тетевен, Луковит и Ябланица.

Това съобщи за Investor.bg Дончо Иванов, председател на Коалицията за устойчиво развитие, който заедно с представителите на МОСВ и на други неправителствени организации участва в експертния екологичен съвет.

В средата на миналата година мениджмънтът на „Алкомет“ обяви инвестиционните си намерения за увеличение на производствения капацитет на завода до 35%. Проектът включва и разширяване на продуктовата гама.

За целта се предвижда в завода да бъде изградена нова линия за леене на рулони, да се модернизира съществуващата поточна линия за непрекъснато леене на алуминиеви рулони и да бъде монтиран нов стан за валцоване на ленти.

През октомври 2010 г. от "Алкомет" обявиха първите инвестиции за покупка на част от новото оборудване в размер на на 7,5 млн. евро. Предвиждат се допълнителни средства и за изграждане на модерни съоръжения за опазване на околната среда, обясни още Дончо Иванов.

Експертният съвет е одобрил и проекта за  “Изграждане на регионален център за управление на отпадъците" с регионално депо за битови отпадъци на територията на луковитското село Гложене. Бъдещото депо ще обслужва общините Луковит, Ябланица, Тетевен, Червен бряг и Роман.

Проектът е в размер на 16,5 млн. лв. и е сред напредналите инвестиционни предложения, които ще бъдат финансирани по Оперативна програма "Околна среда", поясниха от екоминистерството.

Отпадъците ще се депонират в четири клетки, като освен площадка за прием ще бъдат изградени още сепарираща система, площадка за компостиране на сметта плюс модулна пречиствателна станция за отпадните води.

Свързани компании:

Алкомет АД(ALCM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още