IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството подготви нормативните условия за продажбата на БФБ и ЦД

Утвърждаването на българския капиталов пазар като инфраструктурен център за капиталовите пазари в региона е сред мотивите за приватизацията

12:50 | 11.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството подготви нормативните условия за продажбата на БФБ и ЦД

Правителството предлага промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), с които се създава нормативна възможност за продажбата на стратегически инвеститор на акционерните участия на държавата в „Българска фондова борса – София” АД и „Централен депозитар” АД.

Това се прави в изпълнение на приетата от Министерския съвет концепция за интеграцията на БФБ и ЦД в европейските и световните финансови пазари, съобщават от пресслужбата на МС.

Интеграцията на БФБ и ЦД в световните регулирани пазари има за цел развитие на българския капиталов пазар и гарантиране на неговото бъдеще сред европейските пазари, а също и изграждане на по-ликвиден и по-надежден борсов пазар, с ефективна инфраструктура и практики, напълно хармонизирани с най-добрите международни стандарти, се казва в съобщението.

Интеграцията в световните регулирани пазари трябва да утвърди българския капиталов пазар като инфраструктурен център за капиталовите пазари в региона, се казва в мотивите към законопроекта за изменение и допълнение на ЗППЦК.

Правителството на Република България приема, че наличието на развит капиталов пазар е от изключително значение за българската икономика и определя като стратегическа цел гарантиране на неговото развитие и бъдеще чрез интегрирането на Фондовата борса и Централния депозитар с водещ световен или европейски борсов оператор (борсово обединение), се казва още там.

Със свое решение от 6 април 2011 г. Министерският съвет одобри Концепция за интеграция на „Българска фондова борса” АД и „Централен депозитар” АД в европейските и световните финансови пазари и възложи на заместник министър-председателя и министър на финансите изпълнението и контрола по изпълнение на концепцията.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още