IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета: Възползвахте ли се от ръстовете на БФБ?

При няколко дружества има ръст с по над 20% само за месец, оборотите също се вдигат

08:19 | 07.02.14 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Позитивни ли са вашите очаквания за 2014 г.? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Позитивни ли са вашите очаквания за 2014 г.? Снимка: Ройтерс

Първият месец на 2014 г. отмина. 2013 г. завърши с оптимизъм на капиталовите пазари в почти по целия свят. Макар че януари бе белязан от турбуленциите на развиващите се пазари, от които се заразиха и развитите страни, позитивното настроение на родната борса продължава и през новата година.

Капиталовият ни пазар отдавна е показал, че не е зависим във висока степен от случващото се извън страната. SOFIX изпрати януари с ръст от 11%. А да си припомним и как посрещна 2014 г. – с повишение от малко над 42%!

В първия месец на новата година бяхме свидетели на изключителен оптимизъм сред борсовите участници. Още в първите седмици на месеца всички индекси бяха на зелено, много позиции поскъпнаха драстично, позитивните коментари преобладаваха.

Търгувахте ли на БФБ през януари?

Да, основно продавах
Да, основно купувах
Не, само наблюдавах
Не се интересувам от БФБ
Търгувам единствено на чужди пазари
Изобщо не търгувам с акции
Общо 1183 гласа
Сред компонентите на водещия индекс SOFIX седем дружества поскъпнаха с по над 20%, a само три компании свиха пазарната си капитализация. Даже 9 от 15-те му компонента реализираха по-висока доходност от самия индекс.

Пазарните участници започнаха да се влияат значително от финансовите отчети на компаниите, като започнаха да обръщат внимание и на по-малките компании. По всичко личи, че и самите емитенти са готови да привлекат вниманието към себе си, показвайки по-добро резултати.

Дори и в региона на Централна и Източна Европа SOFIX е първенец в началото на 2014 г. Пазарите на северната ни съседка Румъния и на южната ни – Турция – останаха в дъното на класацията за месеца.

По всичко личи, че родният капиталов пазар има накъде да развива своя потенциал.

В тази връзка решихме да ви попитаме - търгувате ли на Българска фондова борса? Уловихте ли тренда, започнал миналата година? Позитивни ли са вашите очаквания за 2014 г.?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 6 rate down comment 6
Graf
преди 10 години
"Уловихте ли тренда, започнал миналата година?"Трендът тръгна още през есента на 2012 г., а стагнацията на БФБ през периода 2009 - 2012 бе продукт на тоталния скепсис на пазараните играчи към "иновативните" политики на най цитирания сред цитираните финансист.Оценката на капиталовият пазар, нашия, за провежданите икономически политики за този период е слаб 2 на релси. Тези обаче, които са следили внимателно развитието и на другите борси в околността знаеха, че акциите на нашите публични компании са подценени, та не пропуснаха момента, в който геният бе запътен към оставката да се включат в играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Истина е също , че ще има негативи за България от това правителство, защото печалбите на на малцина, са смешно малки в сравнение със загубите и пропуснатите ползи за държавата ни! Истина е също и че нашия бизнес има изкривена /сбъркана/ философия. Тя е, че той е успял /в дадена сделка/ когато е прекарал някой от партньорите си. Вярната философия на добрия бизнес е, че от сделката трябва да са печеливши и двете страни! Не може да прекарваш собствения си народ и да очакваш да ти върви бизнеса! Простичко е за разбиране!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Няма я! Предполагам, защото има съмнения в почтеността там. Просто предполагам. Към Лъки Ю: "Разбира се, че ще се възползваме когато му дойде момента /всеки сам си преценява кога ще е той/.===="Каквито и фермани да изпишете, фактите са си факти!"Че кой тук оспорва фактите !? Просто разсъждаваме върху тях. Не е необходимо да си Бог за да виждаш някои очевадни неща! Истината е, че по дясна партия от БСП няма! Ако проследиш веригата на печеливши ще видиш че : 1 -во Те, не са много и 2 -ро Те, не са сред тези които си мислят, че гласуват за лява /социалистическа/ партия. ;) :DНадеждата е, че поне тези от произвеждащите нещо предприятия, ще съумеят да се възползват от набрания по доло споменат начин капитал, част от който ще бъде инвестиран в техни акции, преди този спекулативен капитал да се оттегли отново. Моето мнение е, че няма да са толкова ефективни щото още са чираци в големия бизнес и мениджмънта им сериозно куца! Абе ...нашенска работа! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Тази анкета дава прекрасни резултати. Така се образува трендът. Постепенно песимистите и пасивните стават бикове, купуват... Проблемацията ще настане, когато всички станат оптимисти и са купили:)Но дотогава има време, тепърва ще се чува за фондове, направили добри печалби, статии в уикенд за борсата... И най-добрия критерий, когато започне да се чува от съвсем неочаквани хора, как се печели на борсата и са инвестирали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Човекът от отражението на снимката рине печалби :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 0
SOFIX
преди 10 години
Тази анкета ясно показва защо на БФБ няма ликвидност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 18
LuckyYou
преди 10 години
По-добре вземете да инвестирате, не само да стоите и да гледате отстрани. Защото явно това правите, съдейки по анкетата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 19
LuckyYou
преди 10 години
Първи ли е Софикс в Европа по ръст? Сред първите ли е в целия свят ?! Когато фактите говорят, тогава дори и Боговете мълча! Точка! Каквито и фермани да изпишете, фактите са си факти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
От "Химко" някой яко е крал и не смята да плаща сметката. На кредитора някой трябва да ПЛАТИ! Това са много пари и не се прежалват ей така. Ще ги плати данакоплатеца. Така и кредитори и длъжници ще са доволни, а платеца няма и да се усети, даже ще е радостен, че ще има работа /за известно време и за не толкова много пари срещу труда си де/, щото е неграмотен! Отделно, фирмите които пак ще си застанат на "входа" и "изхода", ще изкярят отново някой лев, докато завода отново потъне /5 - 8 години макс/. Отделно, крадящите го, ще могат чрез него, да шантажират следващото правителство и да извличат политически/и не само/дивиденти. Както виждаш всички по веригата печелят без избирателя разбира се. Някой трябва да ПЛАЩААА! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"....къде бихте инвестирали падналите ви пари? В заводи ? "=====Имам предвид като самостоятелна дейностКогато наближи момента , края на това управление бързо ще ликвидират позициите си и спечеленото ....хоп в офшорки в очакване следващото правителство, което евентуално ще им потърси сметка, да падне /а то закономерно ще изпита трудности защото сметката ще трябва да се плаща/. Ако могат да придобият някоя реална собственост срещу печалбите от спекулата хубаво ако не здраве да е! После процеса ще се повтори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още