IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Спиди спада заради промяна в структурата на разходите и инвестиции

Стратегията за оптимизиране на куриерската фирма предвижда да се увеличава използването на подизпълнители за сметка на собствен персонал

11:15 | 07.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Спиди спада заради промяна в структурата на разходите и инвестиции

Печалбата на Спиди АД 

Свързани компании:

 през първото тримесечие е спаднала с 28% на годишна база до 2,553 млн. лв., показва консолидираният отчет на куриерската фирма, публикуван чрез БФБ. 

Негативен ефект върху нетната печалба оказват както променената структура на разходите, така и значителните инвестиции, извършени през 2013 г. и свързаното с тях увеличение на задълженията за финансов лизинг, се казва в междинния доклад за дейността на компанията. 

Приходите от продажби се увеличават с 18% до 17,268 млн. лв., като увеличението е сравнително равномерно резпределено по региони и се дължи, както на привличането на нови клиенти, така и на увеличението на обемите от съществуващите. Ръстът се реализира изцяло от основния сегмент на пакетите, докато при документите се запазват стабилни нива. Делът на международните пратки устойчиво нараства и достига 8,5% от приходите.

Структурата на разходите през първия отчетен период на 2014 г. се изменя спрямо съответното тримесечие на 2013 г., като значително се увеличава делът на разходите за външни услуги за сметка на спадането на дела на другите основни разходи, основно горива и възнаграждения. 

Промяната в структурата се дължи на предприетите мерки за оптимизиране на разходите чрез прехвърляне на част от транспортните дейности към подизпълнители. В резултат на това по-голямата част от транспорта между логистичните центрове се извършва от външни транспортни фирми.

Стратегията за оптимизиране и преструктуриране на разходите ще продължи, като ще се увеличава използването на подизпълнители за сметка на собствен персонал. Новата структура на разходите ще изглади сезонните изменения и ще даде възможност за ясна съпоставимост със средногодишните резултати.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Общият размер на инвестираните през отчетния период средства е 964 хил. лв. Основната част от инвестициите (385 хил. лв.) са за подновяване и разширяване на автопарка, който е от над 620 автомобила. Допълнително 289 хил. лв. са инвестиране в ремонти и разширение на наети помещения и закупуването на стопански инвентар. Инвестиции за 177 хил. лв. са направени и за придобиването на програмни продукти.

Продължава разширяването на мрежата от офиси „Speedy Parcel Shop”, като се планира да бъдат открити 80 нови офиса (90 в момента). Акцент ще е развиването на новия продулт „PalletOne“ и инвестиране в изграждането и разширяването на инфраструктурата, която ще го обслужва. През 2014 година интензивността на инвестициите се предвижда да намалява, тъй като подмяната на остарелия автопарк в основната си част е изпълнена.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още