IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ ще възстанови изгубените лихви по изтеглените депозити

Клиентите ще имат възможност да депозират обратно своите средства до края на юли

16:18 | 04.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ПИБ ще възстанови изгубените лихви по изтеглените депозити

Първа инвестиционна банка (ПИБ) ще възстанови лихвите по депозитите на тези свои клиенти, които в резултат на паниката от миналата седмица, са изтеглили своите спестявания, информират от банката в съобщение до медиите.

Клиентите ще имат възможност да депозират обратно изтеглените средства до 31 юли 2014 г.

„Безпрецедентната криминална атака срещу стабилността на банковата система и Първа инвестиционна банка подложи на изпитание доверието към банките и много клиенти бяха принудени да изтеглят своите спестявания и загубиха натрупаните лихви“, мотивират решението си от третата по големина банка у нас.

На всички физически и юридически лица, нарушили своя срочен депозит в периода от 23 юни до 30 юни, включително, ПИБ ще възстанови начислената до датата на прекратяване на договора за депозит лихва. Лихвата ще се изплаща на датата на падеж на новооткрития депозит на всеки клиент.

За целта сумата по новия депозит трябва да е същата или по-голяма от сумата на прекратения депозит. Същото важи и за срока на новия влог. Той трябва да е същият или по-дълъг от този на прекъснатия депозит, гласят условията на банката, поместени на официалния й сайт.

Освен това нарушеният депозит трябва да е бил със срок не по-малък от 1 месец, като салдото му в деня на нарушаване да не е било по-малко от 100 лв. или равностойността им в чужда валута. Условията важат за всеки отделен депозит на един клиент, информират от ПИБ.

Припомняме, че в резултат на атаката банката изплати на клиенти общо над 800 милиона лева

Към края на първото тримесечие активите на ПИБ възлизат на 8,708 млрд. лв., като са с 23,9% повече в сравнение с година по-рано.

Финансовата институция постигна печалба от 2,919 млн. лв. в първите три месеца на годината. Нетният й лихвен доход нарасна с 60,73% на годишна база до 50,137 млн. лв.

Малко преди края на петъчната търговия на БФБ-София акциите на ПИБ поскъпват с 2,74% до 3,75 лв. за брой. От началото на годината стойността им е нараснала с малко над 54%.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия. Можете да изпращате мненията си по темата на info@investor.bg

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още