IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЦ-ИМЕ АД очаквано няма да плати падежиращата в понеделник облигация

Дружеството предвижда свикване на Общо събрание на облигационерите за преструктуриране на емисията

17:18 | 26.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ТЦ-ИМЕ АД очаквано няма да плати падежиращата в понеделник облигация

ТЦ-ИМЕ АД*, част от империята на Цветан Василев - мажоритарният собственик на поставената под специален надзор КТБ, е в невъзможност да изпълни поетите към облигационерите задължения на падежа им, съобщи дружеството чрез БФБ.

Дружеството предвижда свикване на Общо събрание на облигационерите, на което да се обсъди вариант за преструктуриране на задълженията чрез предоговаряне на условията по облигационната емисия, се казва в съобщението.

В понеделник (29.09.2014 г.) Tехнологичен център - институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ) АД трябваше да плати главница и лихва в размер на общо 16,2 млн. евро по петгодишната емисия облигации в размер на 15 млн. евро и купон от 8%, платим веднъж годишно.

Средствата от емисията, набрани при първоначалното частно пласиране на облигациите, са използвани за придобиване от дружеството на два недвижими имота, представляващи незастроени урегулирани поземлени имоти в гр. София, местност "Задгарова артерия" с обща площ от 59 154 кв. м. 

Преди около два месеца довереникът на облигационерите по емисията - ОББ, уведоми БФБ за наличието на молба за откриване на производство по несъстоятелност срещу емитента, подадена до СГС от Сиболе Сървисис Инкорпорейтид България ЕООД.

Софийски Градски Съд е бил наложил предварителни обезпечителни мерки по отношение на имуществото на емитента - назначаване на временен синдик и наложен запор на вземанията по банковите му сметки, открити в Корпоративна търговска банка АД.

В края на юли инвестиционният посредник на Василев ФИНА-С АД обяви, че преустановява дейност, като представи план за уреждане на отношенията с клиентите си.

Първоначално ТЦ-ИМЕ специализира в научно-изследователската, инженеринговата, производствената и маркетинговата сфера. Реализира и посредническа дейност в областта на електрониката и микроелектрониката. Постепенно фирмата разширява дейността си и след приватизацията си през 2004 г. се насочва към инвестиции в недвижими имоти и отдаване под наем на сгради, търговски площи и помещения на частни фирми.
 
ТЦ - ИМЕ ориентира дейността си и към извършване на сделки с финансови активи на Българска фондова борса - София АД. Реализира и допълнителна дейност по придобиване и управление на дялови участия в други дружества, насочени основно към инвестиции в недвижими имоти. Фирмата съдейства за изграждането на съоръжения и модерна материална база към един от водещите футболни отбори в България - ПФК Ботев Пловдив. Подпомага дейността на отбора, оказвайки и финансово съдействие, се казва в сайта на компанията.

Свързани компании:

ТЦ-ИМЕ АД(TXVA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още