IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Бояджиев: Държавата да се възползва от възможностите на капиталовия пазар

Има свръхрегулации на европейско ниво, които за съжаление се пренасят и при нас, заяви в интервю за Investor.bg председателят на БАЛИП

08:10 | 18.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Любомир Бояджиев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Любомир Бояджиев. Снимка: Личен архив

Не мога да не пропусна и темата за пенсионните фондове. Тя пряко касае и капиталовия пазар. Виждаме, че активността е слаба. Явно всички са заели изчаквателна позиция. Как смятате, че ще завършат дебатите относно пенсионната система?

- Надявам се да завършат така, че да не се отразят отрицателно на капиталовия пазар. Очевидно има нужда от някаква промяна в Кодекса за социално осигуряване. Но това, което казват специалистите в тази област е, че българският тристълбов модел е добър. Явно има нужда от изглаждане и това се прави чрез съгласувателни процедури със заинтересованите страни. Когато експертите казват, че моделът е добър, то може би не трябва да се сменя, а да се пипа около него.

Какви биха били ефектите за капиталовия пазар, ако се приемат предложенията за прехвърляне на вноската за втора пенсия в първия стълб на осигурителната система?

- Като намалеят активите на пенсионните фондове, логично - делът на техните инвестиции на фондовата борса ще пада. Съответно, където и да отидат парите - в НОИ, или в Сребърния фонд, те не инвестират на фондовата борса.

В последно време активно се заговори за приватизация. Първо – чрез БФБ се предложиха за продажба миноритарни пакети на редица дружества, и второ – самият борсов оператор, редом с Централен депозитар (ЦД), май отново ще бъдат предложени за продажба. В тази връзка как оценявате предложенията на държавата за продажба на акции от държавни дружества чрез борсата?

- Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, заедно с Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Българска фондова борса и Българската асоциация на управляващите дружества, изпратихме писмо до министър-председателя Бойко Борисов и до министрите в кабинета, с което изразихме нашата позиция, че кабинетът използва сравнително малко възможностите на фондовия пазар за финансиране на дефицити в държавата.

Пишем както за дефицитите в енергетиката, така и в бюджета. Това може да се направи чрез приватизация на миноритарни дялове, чрез които държавата не изгубва контрол в компаниите. Говорим за от 10% до 25% от капитала на енергийните дружества, например. В писмото посочихме енергийните дружества, които представляват интерес за инвестиционната общност. Това са БЕХ, ЕСО, Булгартрансгаз, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица изток 2“ и други като Българска банка за развитие, Летище София и Агенция дипломатически имоти в страната.

Основната идея е, че от една страна в небанковия финансов сектор има доста голям ресурс (11 млрд. лв. по данни на КФН), отделно банките са свръхликвидни, а от друга страна – примерът на Полша и Румъния показва, че пускането на миноритарни дялове през борсата привлича много чуждестранни инвеститори на съответните борси и ги поставя на инвестиционната карта.

От другата страна държавата се нуждае от финансиране на различни свои проекти или дефицити. Надяваме се правителството да обърне внимание на тези теми. Канени сме вече в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото второто ни предложение е за финансиране на инфраструктурни проекти чрез БФБ, за които няма европейско финансиране, като например магистралите „Хемус“ и „Черно море“ и тунела „Шипка“.

Те биха могли да се финансират чрез фондовата борса и съответно – тяхната възвръщаемост след време да се получи от въвеждането на тол такси. Тази идея е идеална за инвестиции от страна на дългосрочни инвеститори, каквито безспорно са пенсионните фондове. Самата идея е тяхна.

Повече миноритарни пакети ли трябва да се предлагат? А мажоритарни дялове на държавни компании?

- За структуро-определящи предприятия държавата едва ли ще пусне мажоритарни пакети например за БЕХ, ЕСО или АЕЦ „Козлодуй“.

Как приватизацията на БФБ и ЦД ще се отрази на капиталовия пазар?

- Идеята за приватизация е много добра, но проблемът е, че сега е третото стартиране на тази процедура. На първата процедура имаше интерес от трима или четирима кандидати. На втората имаше един проявен интерес. Въпросът е, че към нещо, което се стартира няколко пъти, се губи интересът.

Надявам се този път процедурата да е успешна. Важно е приватизацията да се случи чрез стратегически инвеститор, а не инвеститорът да е финансов. Другият важен момент е анонсът, че продажбата на БФБ и ЦД трябва да бъде заедно.

Има ли потенциални купувачи в момента?

- Тепърва тръгва процедурата. Дано да има. В първата процедура имаше доста сериозни купувачи, но проблемът във втората бе, че имаше само един.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още