IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дивидентните компании привличат инвеститорското внимание

В последните дни няма големи изненади както откъм сделки, така и откъм инвеститорска активност, коментира Гено Тонев от УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

17:38 | 08.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дивидентните компании привличат инвеститорското внимание

Основните индекси на Българска фондова борса (БФБ) приключиха първия търговски ден от новата седмица в различни посоки.

Индексът на сините чипове SOFIX се понижи с 0,37% до 488,48 пункта. Широкият BGBX40 е надолу с 0,45% до 97,84 пункта. BGTR30 се смъкна с 0,38% до 391,21 пункта. Единствено секторният бенчмарк BGREIT приключи с ръст – от 0,31% до 93,49 пункта.

„Днес на борсата се търгуват основно дивидентни компании в лицето на Адванс Терафонд АДСИЦ, Софарма имоти АДСИЦ, Софарма трейдинг АД и М+С Хидравлик АД, като това най-вероятно е свързано с последните дни за придобиване на право на дивидент. Иначе се търгуваха и стандартните, по-ликвидни дружества като Химимпорт и ЦКБ“, коментира за Investor.bg портфолио мениджърът в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД Гено Тонев*.

Той добави, че в последните дни няма големи изненади както откъм сделки, така и откъм инвеститорска активност.

„До края на месеца предстоят общи събрания на доста компании, като може оттам да се появят някакви новини, но честно казано не бих залагал много на това“, прогнозира още анализаторът.

Като цяло Тонев очаква слаба търговска активност до края на юни с „по-скоро негативен отенък“.

Днес оборотът на регулиран пазар възлезе на 586,7 хил. лв. В понеделник на БФБ се сключиха 291 сделки с 56 емисии акции.

Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ се оказа лидер по оборот днес. След една сделка за 287,5 хил. лв. акциите на дружеството поевтиняха с 0,07% до 14,49 лв. за брой.

„Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ не е от най-търгуваните дружества, но по-скоро са прехвърлени пакети между основните собственици, което не е прецедент в този случаи, а и при други компании, които са в една и съща икономическа група. При всички случаи едва ли влиза инвеститор“, коментира Тонев сделката.

„По особено раздвижване има при Трейс груп холд АД без видима новина. В последно време книжата бяха подложени на натиск – от 7,3 лв. миналата седмица сега има сделки за по 7 лв. Не съм видял повод за подобни разпродажби и като цяло няма причини за подобно поведение. Но в последните седмици инвеститорите са малко потиснати и може би е нормална тяхна реакция“, заяви анализаторът по отношение на сключените сделки с акции на Трейс.

Пазарната капитализация на Трейс Груп Холд АД се понижи с 2,8% днес при 7 лв. за ценна книга. Заедно с Доверие Обединен Холдинг АД дружеството ще отпадне от индекса за добро корпоративно управление.

Именно Трейс Груп Холд АД реализира вторият най-висок оборот днес – 43,1 хил лв., следвано от Софарма имоти АДСИЦ с 36,5 хил. лв. АДСИЦ-ът е първи по брой сделки.

По оборот следват Адванс Терафонд АДСИЦ с 28,9 хил. лв. и М+С Хидравлик АД с 22,7 хил. лв.

Днес акциите на Софарма имоти АДСИЦ поевтиняха с 0,49% до 4,05 лв., тези на Адванс Терафонд поскъпнаха с 0,59% до 2,55 лв., а тези на М+С са без промяна при 5,35 лв. за брой.

Акциите на Хидравлични елементи и системи АД увеличиха цената си  с 1,48% до 3,5 лв., след като стана ясно, че дружеството ще раздаде по 0,16 лв. брутен дивидент на акция за 2014 г.

Дружба стъкларски заводи АД възнамерява да разпредели 13 379 124 лв. от нетната си печалба за 2014 г. под формата на дивиденти. Това прави по 0,25 лв. брутен дивидент на акция, става ясно от публикуваната покана за общото събрание на акционерите, което ще се състои на 30 юни. Днес няма сделки с акции на дружеството.

Искът по стартираната от Енерго-Про през юли 2013 г. арбитражна процедура срещу България бе регистриран от Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID) на 26 май 2015 г., съобщават от електроразпределителното дружество.

Повод за подаването на иска през 2013 г. бяха некомпенсирани разходи, направени от дружества на компанията, за задължително изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници, за инвестиции, както и разходи, свързани с дейността. В резултат на ценовите решения на ДКЕВР в периода 2012-2014 г., в които тези разходи не са били възстановени, е създаден дефицит, който поставя финансовата стабилност на дружествата от групата Енерго-Про в България под сериозен риск. Днес също няма сделки с книжа на Енерго-Про Продажби АД и Енерго-Про Мрежи АД.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още