IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само BGREIT завърши със спад сесията на БФБ

Съвземането на капиталовия пазар ще отнеме време, коментира Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

18:20 | 11.12.15 г.
Само BGREIT завърши със спад сесията на БФБ

Петъчната сесия завърши положително за повечето от индексите на Българската фондова борса. Водещият SOFIX поскъпна с 0,91% през днешната сесия до 434,58 пункта. Широкият BGBX40 е нагоре с 0,66% до 88,55 пункта. Секторният бенчмарк BGREIT записа спад през днешната сесия от 0,02% до 94,52 пункта. Равнопретегленият BGTR30 завърши на зелена територия с ръст от 0,71% до 363,58 пункта.

„Капиталовият пазар понесе много удари през последните години и съвземането му ще отнеме време, като дали това ще се случи, зависи в голяма степен от самите публични компании и техния мениджмънт“, коментира* пред Investor.bg Владимир Малчев, управител и брокер на ценни книжа в ИП "Бул Тренд Брокеридж". Според него управлението на компаниите трябва да покаже от една страна вяра във фундамента на своите акции и от друга да сподели част от успехите си с публиката, за да привлече вниманието й отново.

„Засега търговията ще остане в това русло, като не бива да забравяме, че през декември се случват чудеса, ако такива са необходими за приключването на годината на институционални и други големи корпоративни акционери“, допълни още той. Но според него за съжаление и през днешната сесия не се случи абсолютно нищо, което да заслужава коментар, като изключим може би събуждането на акциите на Синергон холдинг вчера и днес.

Днес оборотът на регулиран пазар възлезе на 626,3 хил. лв.

Лидери по оборот през днешната сесия са Експат Бета АДСИЦ (-9,0%) – 489,6 хил. лв., Синтетика АД (без изменение) – 20,1 хил. лв., Синергон Холдинг АД (+3,48%) – 15,85 хил. лв. По-значителен оборот днес записаха и поименните компенсационни бонове (+0,5%) – 45,8 хил. лв., а оборот от 30 хил. лв. записа и третата облигационна емисия на Българска банка за развитие АД (-5,24%).

Сред компаниите с оборот над 5 хил. лв. най-силно поскъпнаха акциите на Химимпорт АД– с 3,8% до 1,40 лв. за брой и на Синергон Холдинг АД – с 3,5% до 1,19 лв. за брой.

Сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-много поевтиняха акциите на Експат Бета АД– с 9,0% до 0,90 лв. за брой, на Лавена АД – с 6,4% до 50,55 лв. за брой, на Свилоза АД – с 4,2% до 3,20 лв. за брой, и на Трейс Груп Холд АД – с 0,9% до 5,70 лв.

Днес бяха сключени 7 сделки с ценни книжа на Еврохолд АД (без промяна), като оборотът възлезе на 2,5 хил. лв. Припомняме, че сделките с акции на Еврохолд България АД и Софарма АД се сключват на коренно различни цени на борсите във Варшава и София.

По време на днешната сесия ценните книжа на Софарма поскъпнаха с 2,96% до 2,575 лв. за брой, а оборотът възлезе на 1,2 хил. лв.

Освен това България Он Ер ООД ще се влее в Инвестор.БГ АД. Решението е взето на съвместно заседание на Надзорния и Управителния съвет на интернет медията, проведено на 9 декември, като не се предвиждат промени в акционерната структура на Инвестор.БГ АД.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още