IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сряда е денят на истината за сегашното състояние на пазара

Ако на търга за правата на ПИБ тогава не бъдат купени поне 11 млн. права, увеличението няма да е успешно

08:30 | 08.06.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Сряда е денят на истината за сегашното състояние на пазара

Сряда е денят на истината за увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД. Тогава ще се проведе аукцион за неизползваните 109 999 700 права, показва справка на Investor.bg в уеб страницата на „Централен депозитар“ АД.

На аукциона няма да бъдат предложени само 300 права, които са „блокирани по други причини“ според страницата на депозитара. Използваните права до момента са нула, тоест нито един собственик на права не е заявил, че ще ги използва и ще плати емисионната стойност от 5 лв. на акция.

На борсата се изтъргуваха 3 569 816 права в периода от 15 май до 1 юни в дните за свободна търговия. Тези права се изтъгуваха в 92 сделки за общо 5 291,33 лв. Но интересното е, че купувачите може да не платят, а продавачите да не получат пари, защото средствата по тези сделки са блокирани от "Централен депозитар" АД до приключване на увеличението чрез вписването на новите акции в "Централен депозитар".

Ако е успешно, парите се пренасочват от купувачите към продавачите. Ако е неуспешно, на купувалите права се възстановяват парите. Дори и всичките изтъгувани 3 569 816 права да бяха записани, това нямаше да е достатъчно за успех на увеличението, защото е нужно използване на поне 11 млн. права, или записването на 4 млн. нови акции (2,75 права записват една акция).

Преди дни в страницата на депозитара се виждат като използвани 300 права, а неизползвани са 108 444 400 права. Губеха са около 1,5 млн. права до пълния размер издадени 110 млн. броя. Вероятно това са права, издадени срещу блокирани акции, например като залог по някаква сделка. Сега сайтът на депозитара показва, че 300-те права не са използвани в увеличението, а „блокирани по други причини“, а липсващите 1,5 млн. права са отишли в графа "неизползвани" и ще отидат на аукцион.

Предстои „Българска фондова борса“ АД да обяви официално точната бройка за правата на аукциона, който ще се проведе на 10 юни 2020 г. от 13:45 ч.

Минути след това ще бъде ясно дали има надежда пред увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД с между 20 и 200 млн. лв., защото ако не бъдат купени поне 11 млн. права, то увеличението няма как да бъде успешно.

Дори да бъдат купени поне 11 млн. права, ще трябва да изчакаме дали ще бъдат платени парите срещу тях по набирателната сметка, срокът за което е 25 юни 2020 г.

Цената на тези 11 млн. права за успех е сравнително символична - или 5 500 лв. по минималната цена за право от 0,0005 лв. или 0,05 ст. на право. Затова влагането на 5500 лв. не е много ангажиращ акт спрямо влагането на съответстващите им 20 млн. лв.

Както вече казахме, аукционът стартира в 13:45 ч. Поръчки могат да се въвеждат от 10 ч., като още от 10:10 ч. нататък ще се вижда дали има интерес и за какъв обем е търсенето. В 13:45 ч. ще се стартира „аукционът“, тоест търгът - срещането на офертите "купува" с офертата "продава" за почти 110 000 000 права. Тъй като последната сделка с правата е на ниво от 0,001 лв., до 0,0005 лв. има 50% разлика и правата ще влязат в аукцион за нестабилност и дори удължен аукцион за нестабилност. Първият продължава малко на 2 минути, а вторият може да е и доста по-дълъг като време, защото е нужна ръчна намеса от борсов оператор в Германия. Но може да се предполага, че до 13:50 резултатът от търга ще бъде ясен.

Търгът може да бъде следен от разполагащите с борсова платформа. Обикновено на търг се играе в последния момент, а освен това въведена оферта може да бъде отменена преди 13:45 ч.

Увеличението на капитала на банката е с емисионна цена 5 лв., като 2,75 права дават възможност за записване на 1 нова акция.

Последната борсова цена е 2,6 лв. за акция от петък (5 юни 2020 г.). Тя е с около 50% под емисионната, което обезсмисля участието в търга за обикновените инвеститори. Те по-скоро биха купили на цена от 2,6 лв., ако след това ще могат да продадат на 5 лв., инкасирайки почти 100% печалба, отколкото да купят на 5 лв., ако цената остане на 2,6 лв., инкасирайки почти 50% разлика. В първия случай от начални например 1 000 лв. ще увеличат парите си до почти 2000 лв., а във втория ще ги стопят до почти 500 лв., което е 4 пъти разлика. Затова се предполага, че това увеличение не е насочено към масовия инвеститор в акции.

По-скоро малките инвеститори ще гледат резултата от търга и дали след това ще има плащане, ако бъдат купени права и ще се опитат да тълкуват отражението върху пазарната стойност на акциите.

Максималната стойност на увеличението е 200 млн. лв. или 40 млн. нови акции, а минималната - 20 млн. лв. или записване на 4 млн. акции. Текущата пазарна капитализация на банката е 286 млн. лв. Увеличение от 40 млн. акции би отговаряло на дял от само 26,7%, тоест дори и да ги купи едно лице, няма да има контрол над банката. Тоест - търгът в сряда няма да е битка за контрол върху банката.

Материалът има информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на дружеството и 1 право за участие в увеличението на капитала.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
pioner
преди 3 години
На всички е ясно кой ще купи акциите на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricognito
преди 3 години
По-миналата седмица ЕЦБ имаше доклад, в който се споменава че някои от страните-членки може да излязат от еврозоната. А при нас какъв е този напън? След цялата тази ситуация, първо нека да помислим как бихме могли да се възстановим подобаващо, след това другото ще се нареди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
red6
преди 3 години
И тая е, и още една. А може всъщност да са повече... Ако не помните, Гърците като влизаха в ЕС и еврозоната бяха изпляскали едни хубави отчети, та няма да се учудя и тук да е така.Всъщност, сега се размислих. Точно поради една банка не влизаме в ЕЗ. Името и започва с Бе и завършва на НеБе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Един Българин
преди 3 години
Никакви пари за подпалвача на Витоша - дано да е неуспешно и да я закрива да не пречи повече нито с банката си нито с "екологичните" си проекти по планините. Защо не си ги купи сам? Какво са за него тия пари при положение, че за Пирин не плаща и 400 000 на сезон концесионна такса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
Това да не е банката, заради която няма давлезем в чакалнята на еврозоната, ако не си увеличат капитала?Айде, феновете на еврото да не се стискат, ами да почнат с покупките, че в краен случай държаната пак ще трябва да развърти едни пари през едни банки, през едни фирми, че да е успешно увеличението. Чичко Пауел как го прави :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още