IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Феърплей Интернешънъл" може да упражни варантите си във ФПП

Ще бъде свикано общо събрание на притежателите на варанти. Емисионната цена е 1 лв. на акция при последна борсова от 0,70 лв.

12:31 | 28.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: santamarina.bg</em></p>

Снимка: santamarina.bg

„Феърплей Интернешънъл“ АД внесе искане за упражняване на варантите си за акции на "Феърплей Пропъртис“ АДСИЦ (ФПП) по точка 36 от проспекта, а емисионната цена е 1 лв. Текущата цена на една акция е 0,70 лв., или с около 30% по-ниска. Информацията е публикувана чрез „Българска фондова борса“ АД. Акциите на АДСИЦ-а поскъпнаха с 45% след съобщението.

Искането от „ФП Интернешънъл“ е за свикване на общо събрание на притежателите на варанти в срок от 14 дни от получаване на искането във „Феърплей Пропъртис“ АДСИЦ, което се е случило на 26 май 2021 г.

„Феърплей Интернешънъл“ изпълнява изискванията по проспекта, като към датата на внасяне на искането притежава над 3% от емисията варанти“, се казва още в съобщението.

Текущият капитал на „ФПП“ АДСИЦ е в 33 145 400 акции с последна цена 0,70 лв. за брой, или общо 23,2 млн. лв.

Емисията варанти е 232 017 800 броя, всеки от които дава възможност за записване на 1 акция с емисионна цена от 1 лв., или общо 232 млн. лв. Самите варанти бяха емитирани при цена от 0,001 лв. и в дружеството постъпиха 232 хил. лв. при емитирането им в края на 2016 г.

Може би „Феърплей Пропъртис“ АДСИЦ ще се възползва от възможността в новия ЗДСИЦДС за създаване на специализирани дружества. Законът влезе в сила на 12 март 2021 г. и „Адванс Терафонд“ вече има точка в дневния ред на общо събрание за създаване на такова специализирано дружество.

Ако даден АДСИЦ сега иска да започне нов проект, трябва да купи имот и да плати около 4% местни данъци и нотариални такси. Придобивайки специализирано дружество, няма да трябва да плаща тези такси и вече има интерес такъв проект да се развива в АДСИЦ-а чрез негово дъщерно дружество.

Разбира се, възможно е варантите да не бъдат упражнени. „ФПП“ АДСИЦ може да стартира и увеличение на капитала с нови акции, ако Съветът на директорите има такъв план. При всички случаи емисионната цена на новите акции трябва да е поне 1 лв.

„Феърплей Пропъртис“ АДСИЦ вече направи обратен сплит, придвижвайки пазарната цена по-близо до 1 лв. През 2014 г. две стари акции се преобразуваха в една нова с номинална стойност 2 лв., като впоследствие тази номинална стойност бе намалена до 1 лв.

Сега „Феърплей Пропъртис“ може да направи същото за втори път, за да придвижи пазарната цена близо до емисионната от 1 лв. Възможно е и обаче „Феърплей Интернешънъл“ да упражни варантите при 1 лв. емисионна цена, докато пазарната е под 1 лв.

Цената е под емисионната поради различни фактори. Така например за 2020 г. няма да има дивидент. Освен това коронакризата засегна ваканционните имоти на фонда в гр. Банско (хотел "Свети Иван Рилски"), гр. Созопол (комплекс "Санта Марина") и гр. Черноморец (комплекс "Марина хил").

Основните акционери във „ФПП“ АДСИЦ са „ФП Инвест“ АД с 65,09%, Марио Захариев с 14,43%, Анна Захариева с 5,41% и УПФ "Доверие" с 5,35%. „Феърплей Интернешънъл“ АД е свързано лице, защото Марио Захариев и Анна Захариева са представляващи. Анна Захариева пък е представляващ на мажоритарния собственик „ФП Инвест“ АД.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още