IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Монбат" е приключил сделката за мажоритарен дял от компания за батерии в Тунис

Освен 10,3 млн. евро за придобиването, компанията ще инвестира още 4,5 млн. евро в нова инсталация за рециклиране на оловно-киселинни батерии

19:32 | 06.04.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Монбат АД</em></p>

Снимка: Монбат АД

Производителят на батерии от Монтана „Монбат“ АД е приключил сделката за мажоритарния дял от 60% от тунизийската компания Tunisian Company of Batteries Nour, съобщава публичното дружество чрез БФБ-София.

Сделката на стойност 10,3 млн. евро. Финансирането е от средствата, набрани от емисията облигации, които „Монбат“ емитира на БФБ през 2018 г., уточнява компанията в съобщението си.

Придобиването е крачка към географското бизнес разширяване на икономическата група "Монбат" и част от стратегията за ефективна диверсификация на производствените разходи, допълва се в съобщението.

Стратегическите планове на Монбат са да увеличи дела на общата продукция и реализацията в развиващи се пазари до над 40%. Увеличението на цените на енергоносителите в Европа и нестабилността на традиционните европейски пазари са допълнителни фактори, които ще засилят позитивния ефект от сделката.

Компанията ще насочи към Тунис производствени обеми, така че да отговори на нарасналото търсене на продуктите на „Монбат“, като се запази капацитетът на производствените площадки в Монтана и Добрич („Старт“ АД). Включването на новата мощност ще спомогне за съкращаване на времето за доставка до клиентите, като ще компенсира и сезонността на доставките на европейските пазари чрез експанзия в Близкия изток и Африка.

Компанията планира да увеличи производството в Тунис до 1 млн. оловно-киселинни стартерни батерии годишно.

До второто тримесечие на 2023 г. се очаква в Тунис италианската инженерингова компания STC (част от икономическата група „Монбат“), френската „Dross Engineering“ и други водещи компании в изграждането на рециклиращи мощности да изградят основната част от изцяло новата инсталация за рециклиране на излезли от употреба оловно-киселинни батерии. Инвестицията е за 4,5 млн. евро.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още