IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Дронамикс" получи разрешение за карго полети в ЕС

Дружеството планира да стартира търговски полети за превоз на товари с безпилотен самолет до края на годината

14:42 | 25.05.22 г.
<p>
	Безпилотният самолет за превоз на товари на &quot;Дронамикс&quot; Black Swan беше представен на Летище София в края на 2021 г. <em>Снимка: Дронамикс Кепитъл АД</em></p>

Безпилотният самолет за превоз на товари на "Дронамикс" Black Swan беше представен на Летище София в края на 2021 г. Снимка: Дронамикс Кепитъл АД

„Дронамикс Глобал Лимитед“ АД – дружеството, до което дават достъп акциите на „Дронамикс Кепитъл" АД, листнати на пазар BEAM на Българската фондова борса (БФБ), е получило първия си лиценз за авиокомпания за дрон.

Дружеството съобщава на сайта си, че му е издаден сертификат за оператор на лек UAS на Европейския съюз (LUC). LUC е признат във всички държави от ЕС и предоставя на операторите на дронове значителни бизнес възможности на единния пазар, казват от компанията.

Компанията „Дронамикс Глобал Лимитед“ се подготвя за първите търговски полети на своя транспортен дрон Black Swan ("Черен лебед"). Те ще бъдат осъществени до края на годината, като този лиценз е ключова стъпка за полетите, защото удостоверява, че компанията е безопасен оператор.

Малкият безпилотен самолет може да транспортира 350 кг. на разстояние до 2500 км.

В съобщението се посочва още, че „Дронамикс Глобал“ е първата компания за товарни дронове, получила лиценз от Дирекцията за гражданска авиация на Малта (TM - CAD). Лицензът позволява самостоятелно оторизиране на полетни операции на дроновете Black Swan в държави от ЕС.

На 24 юни „Дронамикс Кепитъл“ – компанията, която дава на инвеститорите от България достъп до „Дронамикс Глобал“, ще проведе общо събрание на акционерите в София.

Освен обичайните теми за годишно общо събрание, като гласуване на отчети и доклади и избор на одитор, акционерите ще обсъдят и гласуват и промяна на устава на дружеството. С новите текстове се предвижда въвеждането на механизъм за защита на миноритарните акционери, както и се отваря темата за издаване на варанти и облигации и защитата на интересите на притежателите им.

С поправките в устава се предлага всякакви решения за бъдещето на дружеството, които общото събрание на акционерите взема, да се считат за действителни само ако най-малко половината от миноритарните акционери са гласували за съответното решение, когато представените по време на събранието миноритарни акционери са по-малко от 10% от общите гласове.

В случай че дружеството издаде облигации и/или варанти, общото събрание на акционерите може да вземе решение за прекратяване на регистрацията на пазар BЕAM единствено след решение на общото събрание на облигационерите, респективно притежателите на варанти, прието с квалифицирано мнозинство от 90 на сто от общия брой на всички издадени облигации, респективно варанти, вписва се в още в устава на дружеството.

Подобно условие се залага и за взимането на решения за промени в условията, при които са издадени облигациите, респективно варантите.

Промени по емисии, допуснати до търговия на пазар BEAM, са допустими единствено при спазване на разпоредбите, съдържащи се в Правилата на Пазар BEAM, в приложимата им редакция към датата на вземане на решението за промяна, предвиждат още предложенията за нови текстове в устава на дружеството.

„Дронамикс Кепитъл“ приключи 2021 г. със загуба в размер на 185 хил. лева, която ще бъде отнесена като непокрити загуби. Дружеството няма приходи, същевременно е осъществило 185 хил. лева разходи за външни услуги.

Свързани компании:

Дронамикс Кепитъл АД(DRON)

Дронамикс Кепитъл АД - временна емисия(DRO1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още