IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН отписва "Агро Финанс" като публично дружество

С това приключва процес, започнал в края на 2020 г., когато компанията се отказа от лиценза си на АДСИЦ

10:14 | 15.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) е отписала „Агро Финанс“ АД като публично дружество по искане на компанията. Това се вижда от решенията от последното заседание на Комисията, публикувани на сайта ѝ.

Регулаторът отписва издадената от дружеството емисия ценни книжа в размер на 32 219 708 броя обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка от регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от КФН.

В края на 2020 г. „Агро Финанс“ се отказа от лиценза си на дружество със специална инвестиционна цел и стана обикновено акционерно дружество. В последствие мажоритарният акционер – „Агрион Инвест“ АД, отправи търгово предложение към останалите акционери, за да отпише компанията от борсата.

Наскоро стана ясно, че „Агро Финанс“ АД ще изплати дивидент за периода от 2021 г., в който е осъществявало дейност като дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). Дружеството ще разпредели брутен дивидент в размер на 0,039996 лева на акция, или общо почти 1,3 млн. лева - цялата печалба в периода 1 януари 2021 – 20 април 2021 г., в който компанията е осъществявала дейност като АДСИЦ.

Начална дата за изплащане на дивидента е 20 юли т.г., а изплащането ще се осъществява чрез инвестиционните посредници и ОББ.

Към края на май компанията притежава почти 138 хил. дка земеделска земя. Инвестираните от нея средства са близо 44 млн. лева при средна цена на портфейла от 317,82 лева на дка. По-голямата част от земята на „Агро Финанс“ се намира в Северозападен, Северен централен и Североизточен район.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още