IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият фестивал на пури в света приключва с добри новини

Независимо, че е празник на кубинските пури, малцина обикновени граждани могат да си позволят да влязат на фестивала заради високата такса

10:52 | 25.02.11 г.
<p>Фестивалът на пурите в Куба е нй-големият в света по рода си. <i>Снимка: Flickr Лиценз:</i><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><i>Creative Commons</i></a></p>

Фестивалът на пурите в Куба е нй-големият в света по рода си. Снимка: Flickr Лиценз:Creative Commons

Куба, освен страна, пълна с екзотика, слънце, плажове, ром и страстни танци, е известна и със своите пури. В тяхна чест страната провежда ежегоден фестивал, който в стремежа си да създаде истински празник на пурата, с течение на годините се е превърнал в най-големия фестивал на пурите в Хавана.

Тази година производителите и организаторите могат да се радват на добри новини, свързани с бранша – международните продажби на най-известните ръчно навити пури нарастват за първи път от последните години, откакто световната криза удари глобалната икономика.

Утвърдил се като най-голямото международно събитие по рода си, фестивалът се провежда за тринадесета поредна година и е голямо събитие за производителите и търговците на най-известната стока на комунистическия остров. Освен всичко останало, събитието е и малък празник на щедростта и пищността в иначе бедната страна, пише вестник The Telegraph.

Продажбите на кубински пури падат драстично през 2008 и 2009 година с разрастването на световната финансова криза и забраните за пушене, които започват да се налагат със закони по целия свят. Това допълнително намалява търсенето на известните пури, които са част от ежедневието както на политиците в Куба, така и на едни от най-известните и богати хора в света.

2010 година обаче бележи връщане към успешните продажби, благодарение на нарастващите апетити за потребяване на луксозни стоки от потребителите в Китай и Близкия Изток.

„Удовлетворени сме от постигнатите резултати“, казва Хавиер Терес, вице-президент на Habanos SA, търговецът, който има изключителните права за всички марки ръчно свити кубински пури по света.

Продажбите на пури са генерирали печалби в размер на близо 230 млн. паунда през изминалата година, жизнено важен ресурс, който влива в Куба твърда валута и така поддържа правителството, което налага комунистически режим в страната.

По време на фестивала, който може да бъде посетен от всички любители на пурите, независимо дали са професионални ценители или просто любители на хубавия тютюн, се организират посещения на плантации, на които се отглежда тютюн, дегустации на различни видове пури, както и семинари за това как се свиват идеални късове или как най-добре човек да се наслади на хубавите пури.
Традиционно на фестивала въздухът е силно наситен с аромати на едни от най-известните и хубави марки пури, познати из целия свят – Cohiba, Romeo y Julieta, Montecristo, Robaina.

Билетът обаче, с който всеки желаещ може да посети всички мероприятия, организирани през цялата седмица, през която се провежда фестивалът, и който е на цена от 884 паунда, прави събитието не толкова достъпно за обикновения кубинец. Средната годишна заплата в страната е близо 150 паунда.

Независимо от това пурите са особено популярни и сред самите кубинци, а по-евтините късове, които нямат известна марка зад себе си като производител, могат да бъдат намерени и на цена от три пенита всяка.

Независимо, че продажбите на кубински пури в САЩ все още са забранени заради 48-годишното търговско ембарго, едни от най-известните имена от Холивуд са били част от фестивала.

Тази година обаче фестивалът остана без известните си гости. Фидел Кастро, който се отказа от пушенето през 1986 година поради здравословни причини, няма да присъства на фестивала. За жалост на организаторите и брат му, Раул Кастро, сегашният президент на Куба, също е непушач и няма да посети празника.

Фестивалът ще приключи днес с традиционен търг на ръчно направени пури, а парите ще отидат за здравната организация в Куба.

Въпреки че производителите на пури в страната са оптимистично настроени за бъдещето на индустрията, властите в Куба са притеснени заради промените, настъпили по време на кризата на един от основните световни пазари за пури – Испания.

В окото на финансовата криза испанските потребители на пури намалиха потреблението си на кубински пури, за да спестят пари, а законовите забрани за пушене на обществени места понижиха допълнително продажбите на пури в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още