IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Prada на крачка от IPO за $2 млрд. в Хонконг

Италианският производител на луксозни стоки е получил одобрение за листване от фондовата борса в Хонконг

14:53 | 21.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хонконгската фондова борса привлича все повече европейски компании. <em>Лиценз: Creative Commons</em></p>

Хонконгската фондова борса привлича все повече европейски компании. Лиценз: Creative Commons

Италианският производител на луксозни стоки Prada SpA е получил одобрение от фондовата борса в Хонконг за своето първично публично предлагане на акции (IPO) за 2 млрд. долара.

Това са посочили пред Bloomberg източници от компанията, запознати с въпроса, но пожелали да запазят анонимност. По техните думи базираната в Милано компания е определила 24 юни като ориентировъчна дата за своето листване.

Мениджъри на емисията са Banca IMI, CLSA Asia-Pacific Markets, Goldman Sachs и UniCredit.

По примера на редица европейски компании, Prada се надява да проведе успешно предлагане на акции в Хонконг, където сумата, набрана от компании чрез IPO-та през 2010 година, стигна рекордни нива.

Според анализатори листването в Хонконг потвърждава азиатската ориентация на Prada, като в същото време италианската компания ще получи достъп до финансиране от местни фондове и инвеститори, които залагат на растежа на търговията с луксозни стоки в Азия.

Производителите на чанти Coach Inc. и Samsonite LLC също планират IPO-та в Хонконг за тази година. Китай се очаква да остане най-бързо развиващият се пазар на луксозни стоки в света и през 2011 г., като прогнозите на консултантската компания Bain & Co. са продажбите там да се увеличат с 25% до 11,5 млрд. евро.

Според анализаторите на Bain & Co. до пет години Китай ще се превърне в третия по големина пазар на луксозни стоки в света.

Нетната печалба на Prada се увеличи повече от два пъти до 250,8 млн. евро през 2010 г. За това допринесе най-вече бързия растеж от 63% на продажбите в азиатско-тихоокеанския регион. Като цяло продажбите на Prada нараснаха с 31% през 2010 до 2,05 млрд. евро.

Prada може да започне да приема поръчки за записване на акции на 6 юни и планира да се срещне с потенциални инвеститори в Хонконг, Милано, Ню Йорк и други градове, разкриват още за Bloomberg източниците от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още