IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прозрачен Pontiac ще бъде продаден на търг

Автомобил с прозрачна плексиглас каросерия - поне през 1939 г. това е било истинска сензация. Сега и последният останал прозрачен Pontiac ще бъде продаден на търг

15:26 | 12.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Aaron Summerfield &copy;2011 Courtesy of RM Auctions</em></p>

Снимка: Aaron Summerfield ©2011 Courtesy of RM Auctions

Поне един въпрос може да не си задава бъдещият собственик на Pontiac Deluxe Six "Ghost Car": Дали има резервна гума или не. Колата няма никакви тайни - под прозрачната каросерия от плексиглас лъщи лакираният в бяло двигател, обвивката на вратите пък просветва в сребристо. Всичко, което се крие под ламарината на всяка една кола, в багажника или под кората на двигателя, е съвсем видимо при Ghost Car, пише германското издание на Financial Times.

Този куриозен автомобил е на 72 години и в края на месеца ще бъде подложен на търг в луксозния хотел The Inn at St John's в щата Мичигън, САЩ. За първи път от три десетилетия уникатът ще смени своя собственик.

Автомобилът е и символ на вярата в прогреса в началото на 20-и век. През 1939 г. прозрачният Pontiac е истински хит на Световното изложение в Ню Йорк, след това е заминал на турне по щатите. GM се нуждаели от ефектен начин да покажат бъдещите технологии, скрити в своите модели и решили да бъдат първите в САЩ, които ще заменят конвенционалния метал с нещо ново. След това автомобилът се озовава в Smithsonian Museum във Вашингтон, където е събирал погледа на публиката до 1947 г. След това обаче славата отминава и следващите десетилетия колата прекарва в сенките на прожекторите в притежание на различни колекционери.

Аукционната къща RM Auctions очевидно има намерение да промени това. "Този единствен по рода си артефакт на автомобилната и културната история заслужава по-широка публика", пише в проспекта.

Според организаторите колата може да постигне цена до 475 хил. долара. Все пак прозрачният Pontiac е бил скъп и навремето си - преди 72 години е струвал около 25 хил. долара, при положение, че нормален Pontiac Deluxe Six с метална каросерия е можел да се купи за 814 долара.

Между другото в производството на Pontiac има и европейски корени. Химическият концерн Rohm & Haas Co. по време на Първата световна война е бил американски клон на германската компания Röhm & Haas. Заедно с General Motors фирмата е разработила революционния тогава материал плексиглас за направата на този автомобил. През 1940 г. компаниите са направили и втора прозрачна кола - Pontiac Torpedo Eight, от който обаче до днес няма нито един запазен екземпляр.

Но и за запазения екземпляр експертите не препоръчват да се кара твърде бързо, защото има опасност от прегряване и стапяне. "Според нашите експерти при този материал започва леко омекотяване при температури над 100 градуса, а между 150 и 170 градуса материалът може да претърпи трансформации", казва Александра Бой, говорителка на Evonik, днешния собственик на марката Plexiglas в Европа.

Затова и този автомобил е свикнал на нежно обслужване - той се транспортира, вместо сам да вози пътници. На километража е застинало числото 86 мили. На щатското турне този Pontiac е бил транспортиран. Който има намерение да участва в търга за него в края на месеца, трябва да предвиди средства и за допълнително транспортно средство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още