IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една причина за разрешаване на кризата в еврозоната: време е за почивка

Меркел планира 2 седмици в северна Италия от края на седмицата и не смята да променя плановете си, Саркози пътува постоянно до резиденцията на френската Ривиера, за да бъде с бременната си съпруга Карла Бруни

21:29 | 21.07.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на държавите от еврозоната имат още една причина да открият решение за дълговата криза освен успокояването на нервните финансови пазари – евентуален провал може да провали плановете им за лятна почивка, пише Ройтерс.

Германският канцлер Ангела Меркел, водещ играч в усилията да се спаси затъналата в дългове Гърция и да се спре разширяването на бъркотията на пазарите в региона, трябва да замине на двуседмична почивка в планините на северна Италия.

Френският президент Никола Саркози през последните няколко пътува от и до резиденцията си на френската Ривиера, за да бъде с бременната си съпруга Карла Бруни и се надява да го прави с по-малко прекъсвания през август.

В добавка към лидерите на 17-те държави от еврозоната армия от цивилни чиновници, централни банкери и поддържащ персонал също рискува да отложи почивката си, ако не бъде открито решение за кризата в еврозоната и се наложат допълнителни преговори.

В централата на Европейската комисия в Брюксел хиляди цивилни чиновници са длъжни да вземат отпуската си през август, за да осигурят безотказното действие на пълни обороти европейската машина през останалата част от годината. Тази година не е изключение за онези, които работят за разрешаването на дълговата криза.

„Лудост е, ако мислите за това“, заяви високопоставен представител на ЕК, включен в дейността за решенията за Гърция и по-големите икономики в еврозоната. „Аз съм тук, ако се наложи, но има достатъчно помощен персонал и икономисти, които си вземат почивката както обикновено“, добави той.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле подобно на Меркел трябва да излезе от края на следващата седмица и планира да почива до началото на септември, посочи говорител.

Почивката на Меркел започва от края на тази седмица и тя няма намерение да променя плановете си, заяви нейният говорител.

Но не всички са такива късметлии. Длъжностни лица от ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд ще заминат за Гърция в края на август, за да инспектират финансовото положение на страната, където започна кризата и чиито продължаващи проблеми предизвикаха днешните разговори за допълнителен спасителен финансов пакет.

Цената на наемите в Европа често се удвояват и дори утрояват в този върхов ваканционен период и има семейни ангажименти, предварителни резервации и невъзстановими плащания, за които трябва да се помисли.

Финландският премиер Ирки Катайнен прекъсна лятната си отпуска, за да присъства на срещата на високо равнище в Брюксел, но планира да я поднови веднага след приключването на срещата, заяви говорителят на правителството на страната.

Бившият финландски министър на външните работи Александър Стуб рекламира решение, към което някои, ако не всички, могат да прибегнат в ерата на смартфоните.

„Има много начини да започнете втория ден от отпуската си“, написа Стуб на почитателите на блога си в Twitter. „Един от тях е да участвате в среща на правителството чрез конферентна връзка от плажа“, уточни той.

За някого това може да бъде единствен вариант, включително за някои от най-заетите членове на правителството на Саркози.

През този месец френският президент им заяви: „Министрите изпълняват задълженията си през цялото време, 365 дни годишно. Те могат да си почиват, но не и да излизат във ваканция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още