IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уискито като инвестиция

Само за десет години от пускането си на пазара през 2002 г. уискито Dalmore 62 е увеличило стойността си повече от пет пъти

12:33 | 26.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Така изглежда най-скъпото уиски в света. <em>Снимка:&nbsp;Dalmore</em></p>

Така изглежда най-скъпото уиски в света. Снимка: Dalmore

Преди време холандският бизнесмен Михаел Капен бе изчислил, че най-добрата инвестиция е уискито.

„Ако инвестирате в акции, винаги има риск стойността им да падне. С уискито това не може да се случи“, твърди Капен, като подчертава, че годишната възвращаемост от уиски е 12%. Такава тя беше преди четири години, днес дори е по-висока.

Ако се вярва на изчисленията на един от най-реномираните производители на уиски - Dalmore, то инвестициите в малцовата напитка си заслужават поне колкото вложенията в злато, пише специализираният сайт Bornrich.com.

Само преди няколко дни стана ясно, че китайски бизнесмен е платил 200 000 долара за бутилка 62-годишното шотландско малцово уиски Dalmore в безмитен магазин на летище в Сингапур. Продадената бутилка е последната от личната колекция на технолога Ричард Патерсън, а предишната бутилка от същото уиски е продадена в магазина Harrods  в Лондон за 120 000 паунда преди три месеца. Според говорител на летището в света има само 12 подобни бутилки уиски.

Ето защо специалистите смятат, че подобни вложения си заслужават. Пазарът расте с редки и малки серии от отлежали напитки, пише Bornrich. Според Dalmore едва 1% от закупуваното в света уиски се прави с цел бъдеща инвестиция, докато при виното този дял е 90%. Все още има и голям недостиг на редки и отлежали уискита, тъй като повечето производители не разполагат с по-стари от 1980 година напитки.

Бранд мениджърът на Dalmore Дейвид Робъртсън очаква луксозните бутилки уиски да играят все по-важна роля на световния пазар за луксозни стоки. Това е причина и за интереса на мрежи за безмитни магазини като World Duty Free към партньорски споразумения с производителите на такива питиета. Dalmore имала намерение да се съсредоточи на ключови пазари като САЩ и Франция. Компанията обаче няма да подценява и в Индия, Китай и Бразилия, защото там бутилката уникално уиски изпълнявала ролята на висш атрибут на благосъстояние и обществен престиж.

Най-скъпото в световната история уиски е от серията Dalmore 64 Trinitas. То е в лимитирана серия от едва три бутилки. Ексклузивният сорт съдържа някои от най-редките и стари линии уиски, някои от които са отлежавали повече от 140 години в бъчвите на дестилаторната фабрика. Експерти в бранша твърдят, че ако някоя от бутилките бъде пусната в продажба в елитен ресторант или клуб, цената на един нормален шот от 50 мл. ще достигне до 32 000 паунда.

Купувачи на първите две бутилки рядко уиски бяха американският предприемач от индийски произход Махеш Пател и ръководителят на брокерската комисия на Борсата за уиски в Лондон Сукхиндер Сингх. Пател е един от най-известните колекционери на редки сортове уиски.

Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още