IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша и Украйна изостават с инфраструктурата за Евро 2012

Двете страни-домакини ще са готови със стадионите, но трябва да наваксват с транспортните проекти

08:36 | 09.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стадионът в Лвов малко преди официалното му откриване. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стадионът в Лвов малко преди официалното му откриване. Снимка: Ройтерс

В Украйна, втората по големина страна в Европа след Русия, все още се работи по летищата и на четирите града, където ще има мачове - Донецк, Киев, Лвов и Харков. Проблеми има с автомобилния и железопътния транспорт, а новият терминал на летището в Харков трябва да е готов през март.

Истинската лудница ще започне обаче след 2 декември - тогава феновете ще разберат в кой град ще играе националният им отбор.

По отношение на състоянието на пътищата в Полша Кален заявява: „Все още се строят магистралите, които вървят в посока север-юг и запад-изток и някои проекти няма да бъдат завършени навреме. На места ще се налага феновете да слизат от магистралата, да карат по друг път и след 10-15 километра отново да се качват на магистралата."

В Украйна, където разстоянията са доста по-големи, пътищата са в лошо състояние заради суровите зими и специалистът обяснява, че властите са се захванали сериозно с подготовката за ремонта на тези пътища веднага след края на зимата.

Според него в основните за Евро 2012 градове няма да има проблеми с настаняването на феновете, основно заради използването на университетските градчета и студентски общежития. Другото му притеснение е, че в Донецк има твърде малко хотели с четири и пет звезди, а там ще има един четвъртфинал и един полуфинал на Евро 2012.

„В Донецк ситуацията е най-зле“, признава Кален. „В момента работим заедно с вицепремиера на Украйна и кмета на Донецк по организацията на чартърни полети от Киев до Донецк и обратно точно за тези мачове."

Според Кален, с малко късмет, Евро 2012 може да се окаже успешен турнир, като според него атмосферата в двете страни ще е страхотна, а се очакват и много туристи от Германия и Русия.

„Имаме нужда от малко късмет на жребия, за да се подредят по правилния за нас начин отборите, които ще доведат най-много фенове, а това са домакините, Русия и Германия, след това всичко ще е наред. Като цяло смятам, че ще се получи добър турнир и ще си прекараме добре в Украйна и Полша“, завършва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още