IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германците счупиха рекорда за покупки на коледни елхи

Нарастват домакинствата от един човек, а освен това тази година повече германци са решили да прекарат празниците у дома, пише Bild

13:30 | 22.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Никога досега германците не са купували толкова много коледни елхи, колкото тази година. В навечерието на Коледа в страната са продадени 29,1 млн. елхи, пише Bild, като се позовава на данни на Съюза на германската дърводобивна и дървопреработвателна промишленост. 

Тази година за елхи в Германия са били похарчени 699 млн евро. А това е със 70% повече, отколкото през 2000 г., когато са били продадени само 409 млн. елхи.

Причината за ръстта е, че все повече нараства броят на домакинствата, в които живее един човек. Освен това тази година повече германци са решили да прекарат празниците у дома, а не да пътуват.

Както и преди години, 70% от елхите са от Германия, а 30 на сто са вносни - от Дания, Полша, Чехия.

Изкуствените елхи също имат своя пазарна ниша, но тя е много малка. Делът на продажбите им в предколедната търговия е само 2-5%.

Цената на елхите не е променена и е същата, както и през миналата година. За красива, двуметрова нормандска елха се плащат 30-40 евро. Цената на обикновена елха със същата височина е 13-17 евро.

Средно, всяко семейство в Германия досега е изхарчило за елха 17,30 евро. Към тази сума се добавят и парите за декорация, като топки, гирлянди и др.

Според актуално изследване, за 90% от германците символ на празниците е преди всичко именно елхата, а едва след това – подаръците.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
drelkata
преди 12 години
http://***.windmill-varna.com/Не ставайте часто коледната сеч! Засадете жива коледна елха!Градински център "Вятърната мелница" предлага коледни елхи в саксия на празнични цени за Коледа и Нова година.Височини: от 75 см до 2,5 мЦени: от 20 лвmiro61***abv.bg0898 69 55 81Мирослав ПенчевВарна, ул. Прилеп 72
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още