IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шампионската лига – футболен и бизнес спектакъл без граници

С маркетинга на финала УЕФА ще получи рекордни приходи, но все пак пред бизнеса има и рискове

17:33 | 19.05.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мишел Платини (вляво) и кметът на Мюнхен Кристиян Уде позират с трофея.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Мишел Платини (вляво) и кметът на Мюнхен Кристиян Уде позират с трофея. Снимка: Ройтерс

Ако класирането за Шампионската лига не бе толкова доходно - Байерн Мюнхен например през тази година ще получи 60 млн. евро допълнителни приходи - щеше да намалее и готовността за поемане на рискове от клубните мениджъри. Стимулът за по-малките клубове е да влязат в Шампионската лига, за да си осигурят финансирането в дългосрочен план, а това е причина и за високите нива на задлъжнялост в европейския футбол.

Най-добрият пример в това отношение е Испания. Според изследване на университета в Барселона задължения в размер на 3,53 млрд. евро тежат върху испанските професионални клубове. „При всички случаи ще се инвестира по-силно в играчи и треньори, за да се докопат до европейските турнири“, казва Дауман. „Тези инвестиции са свързани с риска, защото никога не се знае предварително дали съответният клуб ще се класира в турнира“. Значението на националните първенства ще намалява все повече, тъй като най-важните мачове са в евротурнирите.

Но УЕФА има своите причини да продължи да налива пари в отборите. Не само че съобщенията за фалити на клубове от Великобритания, Гърция и Испания накърняват имиджа на централата, но са и опасни за бизнес модела в дългосрочен план. „Всяка лига зависи от това, всички клубове да издържат надпреварата до края. Ако по финансови причини отборите се откажат, ще пострадат и конкурентите им, тъй като отпадат мачове, а с тях и приходи“, казва Менинг. „Това е по-различно отколкото в чистата икономика – там компаниите печелят, щом техен конкурент напусне пазара“.

За да прекрати дълговата спирала, УЕФА създаде т. нар. правила за финансов феърплей. Принципът ще се прилага в бъдеще: клубовете не трябва да харчат повече, отколкото печелят. Също така е забранено заможните покровители  да компенсират загубите на клуба от собствените си активи. За първи път клубовете може да се сдобият със санкции за това през сезон 2013/14 - който иска да играе в турнир на УЕФА, не може да има повече от 45 млн. евро задължения за предходните две години.

Отдавна най-добрите европейски клубове търсят вратички в правилата. От прекомерните суми за спонсорство или високи заплати до регистрация в данъчни убежища - сивата зона при оценката на дълговете и субсидиите е голяма.

„Т. нар. Financial Fair Play е стъпка в правилната посока“, смята Менинг. „Но клубовете могат да заобиколят правилата. УЕФА няма избор, освен да смекчи правилата и да ги напасне към стратегиите за растеж“.

Байерн Мюнхен едва ли ще бъде засегнат. Клубът е отличник със своята солидна икономическа политика, за разлика от съперника си Челси, който благодарение на субсидиите от покровителя си Роман Абрамович влезе в световния елит.

От придобиването на клуба през 2003 г. досега, според изчисления на Forbes, руснакът е вложил почти 1 млрд. евро. Дали това ще е възможно и в бъдеще, ще реши УЕФА. При всички положения тя ще е победител, независимо кой ще вземе купата довечера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
1:1 и 5:4 след дузпи за Челси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
как свърши мача?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още