IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на Олимпиадата в Лондон е едва една четвърт от този на Пекин през 2008

Много обаче може да се направи и без големи разходи, парите няма да ви купят ентусиазъм, казва член на МОК

20:14 | 27.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Олимпийският огън в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Олимпийският огън в Лондон. Снимка: Ройтерс

За успеха на започващите днес в Лондон игри организаторите на Олимпиадата разчитат преди всичко на британския ентусиазъм, тъй като финансовите трудности предопределиха по-ниския бюджет за събитието, пише Bloomberg

Великобритания, която е в рецесия, ще похарчи едва една четвърт от това, което Китай задели за последната Oлимпиада в Пекин. Днешната церемония, включваща 70 овце, 12 коня и рецитация на 200-годишна поема, ще бъде проведена в един от най-бедните квартали на Лондон. 

Преди четири години Oлимпиадата в Пекин беше открита с представлението на 14 хил. изпълнители, а над новопостроения Oлимпийски стадион „Птиче гнездо“ бяха изстреляни 30 хил. ракети с фойерверки.

„Много може да се направи без задължително да се харчат пари“, казва Принц Фейсал Ал Хюсеин, член на Международния олимпийски комитет. „Парите няма да ви купят ентусиазъм“, допълва той.

Спектакълът при откриването е режисиран от британския режисьор и носител на Оскар Дани Бойл, а телевизионната аудитория се очаква да надхвърли 1 млрд.

“Всяка страна организира игрите спрямо своята култура, обичаи и манталитет“, коментира Денис Осуалд, член на Борда на директорите на Олимпийския комитет. „Мащабно е думата, която описва Китай. Това обаче не е уместен термин на острова“.

За домакинството на 17-дневните игри Великобритания задели 9,3 млрд лири пари на данъкоплатците. За сравнение похарчената от Китай сума преди 4 години достигна 70 млрд. долара.

Игрите стартират в момент, когато британската икономика преживява най-дълбокия икономически спад за последните 3 години и първата двойна рецесия от 70-те години. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната за второто тримесечие се понижи с 0,7% спрямо първото тримесечие на годината, когато британската икономика се сви с 0,3%.

За да се справи с фискалните проблеми премиерът на Великобритания Дейвид Камерън пое по пътя на бюджетните икономии. В последния момент от олимпийския бюджет дори бяха съкратени 27 млн. лири.

Великобритания нямаше да кандидатства за домакинството на Олимпиадата, ако британските политици знаеха, че страната ще бъде сполетяна от 4 години на икономически неволи, казва Джон Армит, председател на комитета по организирането на игрите.

„Вероятно нямаше да кандидатстваме“, коментира той. „Ако през 2004 или 2005 г. бяхме предвидили, че състоянието на икономиката ще се влоши, тогава политическото решение за домакинството на Олимпиадата щеше да е много трудно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Значи може!!! А, тия с наведените палчета........еееех мъка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
melon
преди 11 години
Еми англичаните да не са показни китайски комуноиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още