IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След Лондон "на мушката" е Сочи

Подготовката за зимните Олимпийски игри през 2014 г. тече с пълна пара

08:40 | 14.08.12 г.
След Лондон "на мушката" е Сочи

След като Олимпийските игри в Лондон приключиха, вниманието се насочи към руския град Сочи, който ще е домакин на зимната Олимпиада през 2014 г., пише The Wall Street Journal.

След две години любимата лятна дестинация на съветския елит ще бъде домакин на зимните Олимпийски игри. Така Русия ще се опита да покаже на света, че може да се справи с домакинството на международно събитие от подобен ранг за пръв път след падането на СССР.

Руският президент Владимир Путин посети града през миналата година и посочи, че Олимпиадата през 2014 г. е начин да се мобилизират правителството и обществото в изпълнението на националните цели.

Дмитрий Чернишенко, главен изпълнителен директор на Организационния комитет на Сочи 2014, коментира, че „Путин приема този проект като свое собствено дете“. Самият Путин заяви малко след откриването на Олимпийските игри в Лондон, че е запознат с предварителния план за откриването на игрите в Сочи и се надява събитието да е „не по-малко красиво“.

Предизвикателствата пред Сочи обаче са много, посочва изданието. Едно от тях е по-слабият руски олимпийски отбор, който като нищо може да изложи страната у дома си.

Голяма е и опасността от терористични атаки, от които Русия страда в последните десетилетия. Съществуват и опасенията за това дали ще има достатъчно сняг и дали най-големият строителен проект в Източна Европа няма да се окаже недружелюбен към околната среда.

Дмитрий Чернишенко изразява увереност, че страната му ще бъде подготвена за зимните Олимпийски игри през 2014 г. „Вписваме се и в сроковете, и в бюджета“, коментира той.

Вече са изградени необходимите ски съоръжения, а повечето от местата за публиката ще са готови още тази есен. Стадионът се очаква да бъде завършен в началото на следващата година. на различни етапи от строителството са апартаментите за спортистите и треньорите.

Съоръженията са разположени в два тематични парка. Единият е на брега на Черно море, където са разположени ледените пързалки, игрищата за хокей и олимпийският стадион с 40 хил. места. Вторият парк е високо в планината, като там са изградени съоръженията за ски спортовете, пистите за бобслей, шанците и т. н.

Последна актуализация: 03:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още