IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ланс Армстронг ООД

Колоездачът прие образа на жертва на таен заговор и така завоюва публична подкрепа и лоялност от спонсорите си

09:25 | 05.09.12 г. 2
<p>
	Ланс Армстронг е обичан и от феновете, и от спонсорите. Снимка: Ройтерс</p>

Ланс Армстронг е обичан и от феновете, и от спонсорите. Снимка: Ройтерс

Световно известният седемкратен шампион на "Тур дьо Франс" Ланс Армстронг съобщи, че отказва да продължи съдебната битка срещу Американската антидопингова агенция (Usada) по повод обвиненията в употреба на забранени вещества.

Преборилият се с рак колоездач обяви, че макар и да е невинен, иска да продължи живота си, да се фокусира върху семейството си и да се посвети на борбата с рака. Той твърдо отказа да участва в „пристрастния и нечестен процес“, пише Bloomberg Businessweek.

Наказанията и глобите, които предстоят да бъдат наложени на стортиста, ще бъдат солидни – вероятно анулиране на седемте титли от обиколката на Франция, включително връщането на наградни фондове на стойност 7 млн. долара; конфискуване на бронзовия медал от Олимпиадата през 2000 г. и доживотна забрана за участия в професионални колоездачни състезания.

Цената, която американският спортист трябва да плати, е солидна, но алтернативата също не е розова.

Продължението на процеса най-вероятно щеше да включва свидетелски показания относно употреба на тестостерон и кръвен допинг EPO, забранено кръвопреливане и заговор за прием на допинг вещества от целия отбор.

Армстронг реши да приеме глобите като „по-малкото зло“ в опит да органичи отговорността си, както всяко голямо предприятие би направило, дори и да се наложи да понесе удар върху имиджа си.

Вместо да му донесе публично презрение обаче, отказът на Армстронг предизвика симпатии, публична подкрепа, а дори и негодувания от неговите фенове и спонсори. Не само че имиджът му изглежда непокътнат, но бившият колоездач спечели от скандала в чисто финансово отношение.

В деня след направеното изявление Фондацията на Ланс Армстронг, базирана в Остин, Тексас, отбеляза изненадващ скок в даренията (близо 25 пъти над средните дарения за ден) и продажбите на жълти гривни (510 поръчки срещу 77 от предишния ден).

Всички големи спонсори на Армстронг от Nike, RadioShack и Oakley до Trek bicycles и Michelob Ultra заявиха, че ще спазят договорите си с него.

„Късметлии сме да имаме толкова добри партньори, които подкрепят Ланс не само защото може да им помогне с популяризирането на марката им, но и защото вярват в идеите му“, каза дългогодишният агент на Армстронг Бил Стейпълтън.

Той разкри, че спортистът е на път да сключи нов договор с голям спонсор и че след 5 години вижда всичките настоящи партньори все още зад гърба на Ланс. Дотогава той сигурно ще е събрал 1 млрд. долара за фондацията.

Питате се как успя Ланс Армстронг да обърне допинг скандал в потенциална възможност за развитие на марката си? Отговорът е прост. Той спечели PR войната, изкарвайки Usada и главния ѝ изпълнителен директор Травис Тайгарт фанатици, а него самия – жертва на таен заговор.

Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 11 години
Ужасно съжаляваме, пропуснали сме го в бързината, благодарим за корекцията и ще се стараем повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
eli_t
преди 11 години
След като вече има и редактор на дописката, имам едно въпросче - никой от двамата ли не знае, че се пише "оцеляващ", а не "уцеляващ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още