IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ланс Армстронг ООД

Колоездачът прие образа на жертва на таен заговор и така завоюва публична подкрепа и лоялност от спонсорите си

09:25 | 05.09.12 г. 2
<p>
	Ланс Армстронг е обичан и от феновете, и от спонсорите. Снимка: Ройтерс</p>

Ланс Армстронг е обичан и от феновете, и от спонсорите. Снимка: Ройтерс

Usada е неправителствена организация, основана през 2000 г. от американския Олимпийски комитет и атлетите, които осъзнаваха необходимостта спортните лиги да налагат правилата за спортовете си. Парите за антидопинговата агенция се предоставят от Конгреса, който поддържа феърплей между всички американски олимпийски и параолимпийски атлети и участници в панамериканските игри.

Армсторнг е един от шестимата спортисти, които се разследват за допинг употреба. Usada уточнява, че истинската цел на процеса е да изобличи и лиши от права докторите, треньорите и мениджърите, които са помогнали за употребата на забранените вещества. Сред тях е и Йохан Брунел, все още действащият дългогодишен мениджър на Армстронг.

Три правни кантори представляват колоездача в процеса му. Две от тях са вашингтонските Williams & Connolly и Patton Boggs, които биват наемани предимно от мултимилионери.
Третата е Howry, Breen & Herman от Остин, Тексас. Робърт Лъскин от Patton Boggs представляваше Карл Роув в случая “Валери Плейм“ и спаси Армстронг от федерален съд, след като разследването беше прекратено през февруари.

Пиарът, когото използва Армстронг в кризисни ситуации, е Марк Фабиани, който придоби популярност по време на скандала Уайтуатър, в който бяха замесени Бил и Хилари Клинтън.   Фабиани казва, че Usada няма да позволи кръстосан разпит на свидетелите и че арбитражния процес е бил нагласен, за да се справи с атлета, чиито две проби са показали положителни резултати.

Ланс Армсторнг е тестван почти 500 пъти без следа от забранени вещества.

Медийният мениджър на Usada Ани Скинър каза: „Независимият арбитражен процес изцяло позволява кръстосан разпит“. Според нея агенцията трябва да докаже, че антидопинг нарушения са извършени, но не всички незаконни средства могат да бъдат засечени чрез лабораторен тест, напр. кръвопреливането.

Ако чрез преобръщането на плановете на обвинителите си Армстронг успява да задържи феновете и спонсорите си, то той несъмнено може се облагодетелствува с години от доброжеланието на хората.

Всеки път, когато в миналото към него са оправяни обвинения, „хейтърите“ (както той ги нарича) са били заглушени от онези, намерили вдъхновение в мемоарите му: „Пътуване обратно към живота“, или оценили усилията му за борба против рака.

Журналистът Рик Рейли планира да носи жълто в чест на Армстронг и „всичко, което е направил, откакто е измамил“.

В крайна сметка жилавият американски колоездач въплъщава доминиращия, харизматичен атлет, заслужил почитта на публиката. Отказът да отговаря по обвиненията на антидопинговата агенция е най-малко рискованата стратегия, която ще предпази активите и наследството на Армстронг.

Възможно е нови детайли да се разкрият покрай нечистата ситуация в колоезденето, но тогава той няма да има какво да спечели, отговаряйки за тях. Единственото, което може да добави към статуса си на икона, на оцеляващ, на обвинен несправедливо шампион и на филантроп, е поредното отличително качество: Той е атлет, който е “прекалено голям, за да се провали.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 11 години
Ужасно съжаляваме, пропуснали сме го в бързината, благодарим за корекцията и ще се стараем повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
eli_t
преди 11 години
След като вече има и редактор на дописката, имам едно въпросче - никой от двамата ли не знае, че се пише "оцеляващ", а не "уцеляващ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още