IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

French Connection попадна в червената зона

Търговската верига за облекла отчете загуба от 6,3 млн. лири за шестте месеца, спрямо печалба от 700 000 лири година по-рано

13:02 | 19.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазин на веригата. <em>Снимка: Flickr, лиценз: CC</em></p>

Магазин на веригата. Снимка: Flickr, лиценз: CC

Модната верига French Connection отчете финансова загуба за първата половина на годината, след като продажбите регистрират спад, а компанията описва полугодието като "много трудни шест месеца“, предаде BBC.

Компанията отчете загуба от 6,3 млн. лири за шестте месеца до 31-и юли, спрямо печалба от 700 000 лири за същия период на миналата година. Приходите намаляват със 7% до 96 млн. лири, докато продажбите във Великобритания и другите европейски държави, които съставляват половината от приходите, се понижават с 9,5%.

Търговецът на дребно обяви плановете си за съживяване на магазините във Великобритания, но заяви, че „възстановяването ще отнеме известно време". 

„Последните шест месеца продължиха да бъдат много трудни за бизнеса на French Connection във Великобритания и Европа, което имаше влияние върху резултатите на групата за периода", каза председателят и главен изпълнителен директор Стивън Маркс.

Освен това компанията заяви, че е приключила прегледа на своя бизнес с търговията на дребно и прилага реформите, насочени към подобряване на продуктовата гама и експлоатацията на магазините.
Търговецът на дребно добави, че ще продължи да се опитва да се освободи от губещи магазини.

Редица търговци на дребно във Великобритания се борят да насърчат продажбите, докато икономиката е в рецесия, потребителите са под натиск от слабите увеличения на заплатите и тревогите за сигурността на работното място.

Вероятно заради това French Connection призна, че „не очаква някакво подобрение на средата за търговия на дребно във Великобритания през втората половина на годината". „Ние осъзнаваме, че пътят към устойчиво възстановяване е вероятно да отнеме известно време", добави компанията.

Акциите на концерна, който държи и брандовете Toast и Great Plains, се сринаха с 20%, а за последната година загубиха почти три-четвърти от стойността си.

Анализаторът от Seymour Pierce Фреди Джордж нарича плана за обрат „недооценен“ и заяви, че е бил изненадан, че не е имало сериозно преструктуриране на сградния фонд. Той запазва прогнозата си за загуба от 3 млн. лири за цялата година, като добавя: „Въпреки че ще отнеме много време на компанията да се възстанови, вярваме, че бизнесът има стойност", цитира го Press Association.

French Connection вече заяви, че пуска на пазара нова гама от премиум дамско облекло изключително за магазините си и разширява своето предложение за домашни стоки в по-големите си обекти като част от стремежа си за обрат.

Главният оперативен директор Нийл Уилямс призна, че някои от асортиментите са станали твърде скъпи заради увеличенията в цената на памука през последните години и концернът ще използва разумен начин за снабдяване със суровината, за да върне повечето от цените си като "притегателно място" за своите клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още