IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

76-каратов диамант е топ лотът на аукцион на Christie's през ноември

Очаква се цената на скъпоценния камък да достигне 15 млн. долара

17:17 | 21.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

76-каратовият диамант Archduke Joseph Diamond, смятан за един от най-известните скъпоценни камъни в света, се очаква да достигне до 15 млн. долара стартова цена при излагането му на търг на известната аукционна къща Christie's, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официално съобщение на къщата.

Според експерти на Christie's големият диамант e най-елегантният и най-уникално изработеният скъпоценен камък от областта Голконда, предлаган някога на търг.

През годините в легендарните мини на Голконда в Индия са били откривани най-известните диаманти в света, сред които диамантът „Кохинор“, част от английската Кралска колекция, и камъкът Hope („Надежда“), коментира Раул Кадакиа, директор на отдел „Скъпоценни камъни“ на Christie's в САЩ и Швейцария.

Диамантът Archduke Joseph Diamond е топ лотът на търга на аукционната къща, който ще се проведе през ноември т.г в Женева.

Говорител на Christie's уточни, че на този етап собственикът на скъпоценния камък иска да остане анонимен.

Цените на редките диаманти с високо качество през последните години растат, въпреки че очакваната цена за скъпоценния камък няма да влезе в книгата с рекордите.

През последните години други диаманти от същия ранг за били продавани на много по-високи цени.

Пример за това е диамантът Wittelsbach, който се продаде за 24,3 млн. долара през 2008 г. на аукцион на Christie's в Лондон.

Преди 2 години 25-каратов розов диамант стигна цената от 46 млн. долара на друг търг на същата аукционна къща в Женева.

„Archduke Joseph Diamond сътвори сензация, когато през 1993 г. бе предложен на наш търг на стартовата цена от 9,7 млн. швейцарски франка (приблизително 10,5 млн. долара днес)“, припомня Франсоа Кюриел, международен директор на отдел „Бижута“ на Christie's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още