IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба премахва изходните визи за гражданите си

След промяната кубинците ще имат право да останат в чужбина до 24 месеца, в противен случай губят гражданството си

20:58 | 16.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Правителството премахва изходните визи за кубинците<em>. Снимка: Sxc.hu</em></p>

Правителството премахва изходните визи за кубинците. Снимка: Sxc.hu

Кубинското правителство ще премахне изходните визи за гражданите, съобщава Bloomberg, като се позовава на местния вестник Granma. Промяната ще влезе в сила от 14 януари 2013 година.

В момента кубинците се нуждаят от покана от чужд гражданин, за да им бъде разрешено да пътуват и имат право да останат в чужбина най-много 11 месеца, в противен случай губят кубинското си гражданство, правото на пенсия и достъп до безплатно образование и здравеопазване.

След промяната срокът за пребиваване в чужбина става 24 месеца.

Засега обаче Куба ще поставя ограничения пред някои свои граждани, в опит да защити „човешкия си капитал“, както отбелязва ВВС. Лекарите например ще продължат да подават молби за изходни визи в случай, че поискат да пътуват с каквато и да било цел.

Но дори и с това малко уточнение, премахването на визите е поредното облекчение на рестриктивните политики, предприети от президента Раул Кастро.

Преди повече от година, през април 2011 година, той позволи свободната търговия на имоти в Куба. Това се случва за първи път след революцията от 1959 година, когато Фидел Кастро свали от власт Фулхенсито Батиста.

Преди това първата стъпка беше разрешението за ползване на мобилни телефони на Острова на свободата. Това се случи през 2009 година. 

Още подробности по темата вижте в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още