IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на луксозни стоки зарадва PPR

Силният ръст на продажби на лукса компенсира слабите резултати на Puma

13:56 | 15.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търсенето на луксозни стоки зарадва PPR

Френската компания-майка на популярния производител на спортни стоки Puma – PPR, е оптимист за бизнеса си през текущата година, след като днес се похвали с ръст на всички финансови показатели за 2012 г., предаде Ройтерс.

Търсенето на скъпите продукти на групата се очаква да компенсира слабостта в сегмента на спортните стоки, заяви компанията-майка на Puma. Освен германската компания за спортни стоки PPR държи и модните марки Alexander McQueen, Balenciaga, Bottega Veneta и Gucci.

За PPR 2013 г. ще е още една година със силен ръст на продажбите. Освен това тя ще премине по-добре от оперативно и финансово естество, се казва в изявление на групата със седалище в Париж.

През миналата година печалбата на PPR скача с 6,3 на сто до 1,05 млрд. евро. Приходите се повишават надпропорционално с 21% до 9,74 млрд. евро.

Спортната и лайфстайл компания Puma обяви тежък спад в печалбите от повече от две трети до 70,2 милиона евро за цялата 2012 г. Puma започна да губи позиции за сметка на конкурентите си Nike и Аdidas. За германската марка обявеният план за саниране е най-голямото преструктуриране от 90-те години на миналия век.

Бизнесът на PPR се е развивал добре преди всичко в луксозния и в лайфстайл сегмента. Само през в четвъртото тримесечие органичните продажби в луксозния сегмент се покачват с 13,9% до 1,69 млрд. евро, като по този начин следват тенденцията в индустрията. Конкурентите, както LVMH и Hennessy Louis Vuitton също отчитат ръст.

В годишните си резултати PPR включва и търговеца на модни стоки Redcats, който в момента ще бъде продаден, и Fnac, който през тази година ще бъде отделен. Fnac е специализирана в дистрибуцията на развлекателни продукти, като книги, звукозаписни продукти и потребителска електроника. При тези операции обаче е регистрирана нетна загуба от 276 млн. евро поради обезценка и преструктуриране.

През последните години групата продаде някои свои активи и се премести изцяло в луксозния сегмент. Тази година PPR ще завърши преустройство на луксозния си сегмент. В това направление концернът разполага с марките Stella McCartney и Yves Saint Laurent, а в подразделението за лайфстайл влизат Puma, Volcom и Puma Cobra Golf. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още