IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джейн Остин ще е следващото лице на британската банкнота от 10 лири

Дизайнът на банкнотите на Острова се променя често с цел сигурност и предотвратяване на фалшификации

18:47 | 25.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни представя концепцията на банкнотата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни представя концепцията на банкнотата. Снимка: Ройтерс

Портрет на писателката Джейн Остин ще краси следващата банкнота от 10 лири, обявиха от Bank of England.

Авторката на "Гордост и предразсъдъци" ще е следващото лице на банкнотата, като ще замени Чарлз Дарвин, съобщи BBC. Това вероятно ще се случи през 2017 г.

През април централната банка на Великобритания предизвика високопрофилна кампания против възможността върху британските банкноти да няма женски образи, с изключение на този на кралицата. По-рано бе обявено, че от 2016 г. върху банкнотата от 5 лири ще е изобразен Уинстън Чърчил, който ще заемсти социалната реформаторка Елизабет Фрай.

Дизайнът на банкнотите на Острова се променя често с цел сигурност и предотвратяване на фалшификации. Последният нов дизайн, който влезе в обращение, бе с номинал 50 паунда. На него са изобразени Матю Болтън и Джеймс Уат, известни с въвеждането на парната машина в процеса на текстилно производство.

Джейн Остин ще е 17-ата историческа фигура, появила се на банкнотите на Bank of England. Процесът по прегледа на проекта за банкнота с нейния образ ще бъде завършен до края на тази година. 

Джейн Остин, живяла от 1775 до 1817 г., е една от най-известните писателки във Великобритания. Родена е в Хемпшир в семейство с осем деца. Започва да пише като тийнейджър. Първият ѝ роман "Разум и чувства" се появява през 1811 г. Следва "Гордост и предръзсъдаци", който тя описва като "свое собствено свидно дете".

Сред останалите ѝ произведения са "Менсфийлд Парк", "Ема", "Доводите на разума" и "Абатството Нортангър". Последните два са публикувани след смъртта ѝ.

Повечето романи на авторката са публикувани аномимно. 

Портретът на Джейн Остин, който ще се появи на банкнотата, е адаптиран от скица, нарисувана от сестра ѝ Касандра Остин. Сред останалите елементи са цитат от "Гордост и предразсъдъци", илюстрация на Елизабет Бенет - една от героините в романа; изображение на дома на брата на Джейн Остин Едуард Остин Найт и вдъхновение за няколко от романите ѝ; рисунка в задния план на писалището на Остин, което е използвала в дома си в Хемпшир.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още