IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Estee Lauder разочарова със слаба годишна прогноза

Въпреки това дори в страдащата от кризата Европа компанията отчита ръст на продажбите

17:28 | 15.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Червила на компанията в парижки магазин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Червила на компанията в парижки магазин. Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата на американската козметична компания Estee Lauder Cos. за четвъртото тримесечие на финансовата ѝ година скочи с 84% на годишна база, надхвърляйки очакванията на анализаторите благодарение на ръста на продажбите, съобщи MarketWatch.

Прогнозата за годишна печалба на компанията за производство на продукти за красота обаче разочарова.

Тримесечната печалба е нараснала до 94 млн. долара, или 24 цента на акция, от 51,2 млн. долара, или 13 цента на акция през второто тримесечие на 2012 г. Ако се изключат разходите за преструктуриране и останалите еднократни ефекти, печалбата за периода април-юни тази година се запазва, но отчита по-слаб ръст спрямо миналогодишните 17 цента на акция.

Нетните продажби са нараснали с 6,9% до 2,41 млрд. долара. При изключване на въздействието на колебанията във валутните курсова обаче те се повишават с 8%.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, предвиждаха печалба от 21 цента на акция при приходи от 2,41 млрд. долара.

Оперативната печалба е скочила с 99% до 145,8 млн. долара, като маржът на оперативната печалба се е разширил до 6% от 3,2%.

Estee Lauder, която притежава брандове като Clinique, Origins, Mac-Make-up и La Mer освен едноименната продуктова линия, напоследък усеща възстановяване при покупките на заможните потребители в САЩ, основния пазар за компанията. Продажбите в американския сегмент са нараснали с 4,5% до 992,5 млн. долара.

Развиващите се пазари в азиатско-тихоокеанския регион също осигуриха подем за резултатите, отчитайки 2% ръст на продажбите, а в местна валута – дори 5%. Дори в страдащия регион на Европа, Близкия Изток и Африка е регистриран ръст на продажбите от 12%.

С най-голям принос за приходите са продуктите за кожата, като ръстът там е от 9,3% до 1,06 млрд. долара, а ако се изключи ефектът от валутните колебания, той достига 11%.

Очаквайки световният пазар на престижна козметика да нарасне с между 3 и 4%, тъй като ще продължи да отразява слабостта в отделни страни от Южна Европа и по-бавния ръст в САЩ, от Estee Lauder обявиха, че предвиждат през финансовата 2014 г. печалба на акция между 2,74 долара и 2,87 долара при ръст на приходите между 6% и 8% в постоянна валута.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха печалба от 2,94 долара на акция при ръст на приходите от 6,3%.

За настоящото тримесечие компанията очаква печалба на акция между 67 и 71 цента при ръст на продажбите между 5% и 7% в постоянна валута. Предвижданията на експертите бяха за печалба от 90 цента пир ръст на приходите от 6,5% до 2,72 млрд. долара.

Към 17,10 часа българско време акциите на Estee Lauder поскъпват с 4,2% в Ню Йорк до 67,88 долара за брой, като от началото на годината прибавят над 13% към стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още