IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's организира изложба на творби от ранния период на Уорхол

Изложбата е отражение и на засилващия се интерес на аукционната къща към частните продажби

17:28 | 12.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Sotheby's организира изложба на творби от ранния период на Уорхол

Анди Уорхол има още една страна, която е на светлинни години от вездесъщите му портрети на Мерилин, Мао и Лиз, пише Bloomberg.

Творчеството на артиста от периода, преди той да стане жертва на манията си по знаменитостите и парите, е в центъра на изложба в Хонконг.

Анонимните му произведения в много случаи са също толкова въздействащи и силни колкото по-късните му творби. Сред тях са уникални рисунки, завършени години преди за него да започнат да работят екипи от асистенти, бълващи масово подписани от него картини.

Експозицията, организирана от Sotheby's, е под надслов "От Уорхол с любов". Тя се състои от над 40 работи на цени между 10 000 и 1 млн. долара, повечето от които са създадени през 1950-те и 1960-те години.

"Female Seated at an Automat Counter" е портрет на възрастна жена с очила и коса, прибрана в неподреден кок. "Unknown Male" от 1957 г. пък представлява двойна рисунка на един и същи мъж, като едната версия е изработена от златисто фолио, а другата - нарисувана с туш. Има и работи от "периода на обувките" на Уорхол, когато той създавал модели за търговска верига в Ню Йорк.

През 1962 г. Уорхол започва да експериментира със шаблони. Най-скъпото произведение в изложбата е именно от този период. Озаглавено е "10x$1 bills" и се оценява на близо 1 млн. долара.

Според Жаклин Уохтър от Sotheby's в Ню Йорк показването на творбите на Уорхол в Хонконг е логично, като се има предвид колко активни са азиатските купувачи напоследък. Изложбата е отражение и на засилващия се интерес на аукционната къща към частните продажби.

Изложените творби имат един собственик, закупил повечето от тях направо от фондацията "Уорхол". Те никога не са били предлагани на търг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още