IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стаята за пушене - новата мания на богаташите

Мнозина твърдят, че пушалнята е мястото, в което намират време за размисъл и почивка

17:20 | 09.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тези специални помещения са свързани и с още по-специално оборудване - вентилация, кожени мебели, дървени подове. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Тези специални помещения са свързани и с още по-специално оборудване - вентилация, кожени мебели, дървени подове. Снимка: архив Ройтерс

Богаташът Джош Линкнър твърди, че голямата зала за пушене в просторния му дом в предградие на Детройт, е място за размисъл, четене, слушане на музика и писане. Линкнър, който живее със съпругата си и двете си деца в къща с изглед към голф игрище, твърди,че това е неговото място за уединение.

Той е похарчил 75 000 долара за залата си за пушене, като част от сумата е била за специалната вентилационна система, която държи дима далеч от останалата част от къщата.

Линкнер, който освен това пуши и лула, казва, че любовта му към пурите датира от времето, което като тийнейджър прекарал с баща си – пушач и любител на шаха, съобщава The Wall Street Journal.

„Имах някои много скъпи момента с него, докато той пушеше пура и играеше шах“, твърди мъжът.

Изглежда собствениците на луксозни жилища са все по-склонни да харчат десетки хиляди долари, за да създадат елегантни помещения от висок клас, където да могат да пушат на спокойствие. На преден план при тях излизат и енергийно ефективните вентилационни системи (ERV), които имат мощни вентилатори, засмукващи задимения въздух от стаята.

Освен това системата вкарва свеж въздух отвън, като го охлажда и изсушава или затопля и овлажнява, в зависимост от желанието на собственика. Подобна вентилационна система струва около 5000 долара, като в тази цена влиза и монтажът.

Пушалните имат и други специфики на дизайна, с които отблъскват неприятната миризма от пурите. Дървените подове са предпочитани пред килимите, тъй като миризмата не се просмуква в тях. Стените и таваните се покриват с дървена ламперия или други специални материали, които защитават стените.

Интериорът обикновено е с по-тъмни краски, за да прикрие оцветяването, което се получава с времето заради цигарения дим. Използват се предимно нюанси на кафявото за стените, така че да се даде по-топъл цвят на стените.

За предпочитане са кожени мебели, тъй като не попиват миризмата така, както го прави обикновената тапицерия. Последният детайл е поставянето на уплътнение на вратата, така че димът да не се „измъква“ под нея.

Лий Скарлет, президент на Celtic Custom Homes, твърди, че е създал няколко подобни стаи за пушене в района на Файтевил, Арканзас. Самият той си е направил такава в дома си. Подът е от кленово дърво, стените и камината са облицовани, а превръщането на стаята в пушалня му струва общо 20 000 долара, 3000 от тях са за вентилационната система.

Един от клиентите му, 49-годишният Джим Смит, разполага с подобно помещение в дома си, който е в стар английски стил. Смит прекарва времето си там в четене, седнал до камината, или гледайки телевизия. Той казва, че мястото му предоставя бягство от задушното лято и снежната зима.

„Исках да имам място, където мога да изпуша една пура в приятна обстановка и да мога да го правя целогодишно“, твърди той.

Инвеститорът в недвижими имоти Джеф Картър пък е създал своя стая за пушене в огромния си дом с шест спални и седем бани в Сан Антонио. Стаята е модерна, с крокодилски шарки по стените. Освен това разполага с два кожени стола, кръгла масичка за кафе с кристален пепелник и пури.

„Всичките ти приятели просто искат да дойдат, защото не могат да повярват, че с имаш стая за пушене вкъщи“, отбелязва Картър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
jikev
преди 10 години
*** също е идеално място за тая цел!Има си и вентилация, плочките не поемат, а и лесно се чистят...Едно време само по кенефите пушехме в училище...Там им е мястото и сега на все още оцелелите пушачи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още