IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германецът с нацистката колекция изкуство преговаря с предполагаеми собственици

Общо 1406-е произведения бяха открити случайно при обиск на данъчните власти през март 2012 г.

15:04 | 29.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Екхарт Гурлит, братовчед на Корнелиус, показва част от творбите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Екхарт Гурлит, братовчед на Корнелиус, показва част от творбите. Снимка: Ройтерс

Корнелиус Гурлит, който в продължение на 50 години укривал в апартамента си в Мюнхен произведения на изкуството, за които се предполага, че са заграбени от нацистите, е осъществил контакт с еврейските семейства, желаещи да си върнат предметите с твърдението, че са техни, предаде Bloomberg.

Гурлит води преговори за евентуалното връщане на творбите, компенсация или дял от приходите от продажбата на някои от тях, обяви адвокатът му Ханес Хартунг. 

Общо 1406-е произведения бяха открити случайно при обиск на данъчните власти през март 2012 г. Сред тях има творби на Пабло Пикасо, Макс Бекман, Оскар Кокошка и Макс Либерман, както и множество други модернистични картини, скици и принтове, обявени за незаконни от нациския режим. Много от тях се смятаха за загубени безвъзвратно или унищожени.

Гурлит наследил колекцията, оценява на над 1 млрд. евро, от баща си Хилдербранд - един от общо четирима дилъри, които през 1930-те и 1940-те години били наети от нацистите да се занимават с изкуство, смятано за "дегенеративно".

Германското правителство публикува няколкостотин от творбите в колекцията на Гурлит на сайта www.lostart.de. Смята се, че около 590 от тях може би са били собственост на евреи, а близо 380 са били заграбени от нацистите. Останалите работи "очевидно нямат връзка с "дегенеративно изкуство" или плячкосване от нацистите", обявиха властите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още