IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската филмова индустрия е сред най-бързо развиващите се в ЕС

Расте броят на заетите в културата, но намаляват преките чуждестранни инвестиции в сектора

17:39 | 20.05.14 г. 4
<p>
	<em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Снимка: www.freeimages.com

Ключови подсектори

Най-голям прираст на икономически принос на национално ниво в периода 2008-2012 г. отбелязват дизайнът (125,7%), софтуерът и видео игрите (123,1%), културното наследство (92,3%) и филмовата индустрия. В София първо по този показател е културното наследство (164,2%), което се нарежда преди софтуера и видео игрите (123,7%), филмовата индустрия (92,2%) и дизайна (48,7%).

Според Андреева невероятният растеж в приноса на културното наследство се дължи на факта, че група изследователи са го извели напред като приоритет. Тя твърди, че в тази сфера има огромен потенциал за инвестиции в рамките на новия програмен период и той трябва да бъде използван.

Преки чуждестранни инвестиции

Въпреки тези позитивни тенденции част от проблемите продължават да са на дневен ред.
„През последните 25 години България няма стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции“, посочи директорът на Обсерваторията по икономика на културата. Според нея културните и творческите индустрии могат бързо да постигнат растеж, но все още не е предложена програма, която да служи като икономически инструмент в тази посока.

Ето защо през последните пет години се забелязва сериозен спад в преките чуждестранни инвестиции. Проучването сочи, че те са били 2,6% за цяла България през 2008 г., а са достигнали 1,13% през 2012 г.

Въпреки това в няколко сектора се забелязва нарастване на преките чуждестранни инвестиции и това са медиите и софтуера и видео игрите. Най-голям прираст по този показател в страната има в дизайна (173,3%), културния туризъм (164,8%) и софтуера и видео игрите (137,2%).

В музикалната индустрия обаче ситуацията значително се е влошила. Най-сериозен удар търпи поп-фолкът, където кризата е наистина осезаема. Според доц. Биляна Томова от Обсерваторията по икономика на културата проблемът на поп-фолка се крие в осланянето на старите бизнес подходи, които вече не са работещи.

На територията на София най-голям прираст в преките чуждестранни инвестиции има в софтуера, дизайна, филмовата индустрия и културния туризъм. Относителният дял на София към страната по преки чуждестранни инвестиции е намалял от 93,61% през 2008 г. до 80,51% през 2012 г., посочва проучването.

Последна актуализация: 23:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
oslo
преди 9 години
Да бе, софтуер, видео игри, дизайн и реклама, медии са филмова индустрия или въобще култура, когато стана трамвай и ви возя из центъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
Тя май опипа, каквото можеше, преди години и сега просто няма накъде повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Longin
преди 9 години
"Позитивните тенденции в сектора показват бурно развитие, макар и при липса на достатъчно преки чуждестранни инвестиции, при недостатъчна децентрализация и финансови ресурси. "още един сектор в който "Държавата" не е е пипала и регулирала , и виждаме резултата от това...вече почти не се срещат мрънкащи "творци"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Pyramid
преди 9 години
"Бързо развиваща се". Смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още