IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Играчки за бъдещото поколение иноватори

Играчките на бъдещето са все по-интересни и провокиращи мисленето на децата

09:51 | 31.05.14 г.
<p>
	<em>Снимка: www.roominatetoy.com</em></p>

Снимка: www.roominatetoy.com

Забравете за куклите Барби и количките! Днешните модерни играчки учат децата как да бъдат иновативни. Използвайки нови проучвания, свързани с игрите на децата, и съчетавайки ги със собствените си технически познания, предприемачите търсят нови възможности за индустрията с играчки.

Нетърпеливите да дадат по-добър старт на наследниците си, са очаровани от играчките, които свързват света на децата с този на роботиката и проектирането.

По думите на Ейдриън Апел, говорител на Асоциацията на индустрията с играчки, новите неща, с които си играят децата, трябва да са повече от образователни. Те трябва и да ги забавляват, пише Inc.

Ето как четири стартиращи компании са успели да постигнат баланса между тези две неща, превръщайки технологиите в детска игра.

Roominate

След като открили, че са сред малкото момичета, завършили инженерна специалност в Станфордския университет, Бетина Чен и Алис Брукс започнали да се питат каква е причината за това.

Двете се замислили кои са играчките, които са ги вдъхновили да поемат по този професионален път. Брукс сама си правила кукли като малка, докато Чен си спомня, че предпочитала да си играе с конструктора Lego на брат си. В допълнение двете се натъкнали и на ново  изследване, което показва, че създаването на играчки може да усъвършенства пространствените умения. Въпреки това повечето играчки от този тип, които се предлагат на пазара, са за момчета.

Достигайки до тези факти, през 2012 г. двете жени решили, че ще създадат Roominate. За основаването на компанията събрали 86 000 долара от Kickstarter. В момента тя продава играчки на цени от 30 до 50 долара, а това, с което изделията ѝ се отличават, е, че позволяват на децата сами да изграждат собствени куклени къщи.

Play-i

Колко рано едно дете може да се научи да програмира? Оказва, че около петгодишна възраст децата могат лесно да схванат основите на програмирането, сочи ново изследване. Именно това вдъхновява бившия мениджър в Google Викас Гупта да създаде Play-i.

Компанията му прави специални играчки роботи, които могат да бъдат програмирани с помощта на обикновено приложение за iPad. Така играчката може да бъде „научена“ да се разхожда, да носи неща и дори да разказва истории.

Гупта, който има две малки деца, вярва, че този тип играчки ще играят ключова роля в бъдещето на децата, независимо от това с какво ще се занимават малчуганите, когато пораснат. За да направи роботите още по-интересни, Гупта им дава и имена – Бо (169 долара) и Яна (59 долара).

Robot Turtles

Програмистът Дан Шапиро мразил да играе игри на дъска като малък, но искал да прекарва добре времето си с децата в предучилищна възраст. Години по-късно, през 2013 г., Шапиро създава собствена игра на дъска, наречена Robot Turtles, която учи децата на умения, свързани с програмирането. Уловката е, че го прави без помощта на компютър.

Шапиро, който работи в Google, също събира пари през Kickstarter, а сумата, която му е необходима за всичко това, е 630 000 долара. От своя страна, играта бързо започва да се продава. Въпреки това създателят ѝ не планира да основава собствена фирма за игри, ето защо е дал лиценз на компанията ThinkFun, която да се занимава с продукцията.

LittleBits

Преди осем години, Ая Бдеир започва да прави първата играчка, използваща електроника и Lego. Какъв е резултатът? LittleBits - строителни комплекти, които съдържат малки платки, мотори, сензори и светлини, които децата могат да използват, за да създават собствени моторни играчки. А за да е още по-лесно, самите части се прикрепят с магнити. LittleBits се ражда през 2011 г. и е базирана в Ню Йорк. Днес повече от 1800 училища използват нейните игрови комплекти в класните стаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още