IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стриймингът повдига нови въпроси за възнагражденията на музикантите

Изпълнителите искат да получават средства от новите авансови плащания, които получават звукозаписните компании

12:06 | 21.07.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

По-малките играчи на пазара като Rdio, Xbox Music и Nokia Music Unlimited са платили като гаранции повече на звукозаписните компании, отколкото реално са генерирали от използване, твърдят хора, запознати с въпроса. Подобни авансови плащания обикновено се извършват под формата на еднократно изплащана сума за покриване на времевия интервал на лицензионната сделка, който обикновено е от две до три години.

В миналото Vivendi и Universal Music Group (най-голямата звукозаписна компания в света) прибираха всички предварително получени средва. Но сегашното ръководство изисква лейбълът да споделя сумата с музикантите по равно, като част от усилията за привличане на таланти.

От своя страна, повече от 700 независими звукозаписни компании официално обещаха миналата седмица, че ще поделят тези приходи от дигитални услуги със своите изпълнители.

Но следенето на микроплащанията е сложно и все още не съществува отчетност, особено в малките задгранични пазари, твърдят хора, близки до някои звукозаписни компании. Ще бъде особено трудно да се разбере, ако чуждестранните дъщерни дружества прибират авансите за по-малки регионални или локални музикални услуги. Някои изпълнители, които имат договори със звукозаписни компании, твърдят, че никога не са виждали суми от аванси в отчетите за доходите си.

Счетоводител от индустрията твърди, че музикалните издатели, които представляват композиторите, са по-склонни да работят непрозрачно, отколкото звукозаписните компании, когато става въпрос за това как те изчисляват, събират и отчитат авторските и лицензионните възнаграждения от стрийминг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още