IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Perfect World ще инвестира 250 млн. долара в Universal Pictures

Компанията планира да финансира 50 филма в рамките на 5 години

17:10 | 17.02.16 г.
<p>
	Джурасик свят <em>Снимка: Facebook Page</em></p>

Джурасик свят Снимка: Facebook Page

Китайската филмова компания Perfect World Pictures ще инвестира 250 млн. долара в няколко филма на Universal Pictures, разширявайки връзките между Китай и Холивуд. Втората най-голяма икономика в света напоследък отчита сериозен ръст на боксофиса, съобщава Ройтерс.

Китайската компания ще помогне за финансирането на поне 50 филма на Universal Pictures за период от пет години чрез инвестиционното си подразделение Perfect Universe Investment, съобщава компанията в отчет от сряда.

Universal Pictures, собственост на Comcast Corp, е студиото, създало блокбъстърите „Джурасик свят“ и „Бързи и яростни“, като последният филм от поредицата стана един от най-касовите в Китай.

От Perfect World заявяват, че инвестицията им предоставя „директна връзка“ с едно от най-големите филмови студия в Холивуд и ще им помогне да се разширят.

Китайската компания добавя, че ще получи дял от глобалните продажби на билети, както и от приходите от телевизионното разпространение и рекламните продукти на филмите, които е финансирала.

Печалбата от боксофиса в Китай бързо настига тази в САЩ. Продажбите от билети се очаква да достигнат 8,9 млрд. долара през 2019 г. спрямо 5 млрд. долара през миналата година, прогнозира консултантската компания PwC.

Глобалните студия обаче често срещат трудности с цензурата и стриктната квотна система на внасяните в Китай филми. Холивуд обаче върви упорито към азиатската страна. Warner Brothers обяви съвместно дружество с China Media Capital през септември, а Paramount Pictures, DreamWorks Animation, Lions Gate Entertainment и Walt Disney работят с местни партньори.

През ноември китайският разпространител на филми Bona Film Group заяви, че ще инвестира 235 млн. долара в няколко филма на Twentieth Century Fox и ще помогне за разпространението на холивудски продукции на китайския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още