IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски замък с ремонт за над 100 млн. долара ще бъде продаден за 30 млн. долара

Френски замък, чието възстановяване е струвало над 100 милиона долара, вероятно ще бъде продаден за 30 милиона долара

22:02 | 08.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: wikimedia.org</em></p>

Снимка: wikimedia.org

Френски замък от 18 век на река Лоара вероятно ще бъде продаден за малка част от огромната сума, която близкоизточен бизнесмен похарчи за обновяването му, съобщи Ройтерс.

81-годишният Едмонд Байсари, който е ливанец по рождение, но работи като строителен прредприемач в Мароко, купува замъка Менар в началото на 80-те години и през изминалите три десетилетия го реставрира, за да му върне предишната слава, като това му е струвало над 100 милиона долара.

През цялото време той е вдъхновен от Жан-Антоанет Поасон, по-известна като Мадам Дьо Помпадур, метреса на френския крал Луи XV. Тя купува и разкрасява замъка през 60-те години на 18 век.

Замъкът има 62 спални, над 12 000 квадратни метра жилищна площ, елегантни градини, стигащи до бреговете на Лоара, и двор, на който може да кацне хеликоптер.

Във винената му изба се пазят над 30 000 бутилки.

След десетилетия работа по всичко - от кухнята от 18 век до библиотеката - Байсари решава да продаде замъка.

Това означава да се откаже от проект, изпълвал най-добрата част от живота му, след като е натрупал богатства от строителното предприемачество.

Байсари бил очарован от покойната Мадам Дьо Помпадур на младини, разказва неговият адвокат Джак Андерсън.

Според него замъкът ще се продаде за 20-30 милиона долара, но клиентът му не е притеснен от цената, която бледнее на фона на инвестицията.

"Той разбира, че ще си отиде един ден и се надява да бъде добре посрещнат от Мадам Дьо Помпадур в другия свят," каза Андерсън.

Сред прочутите посетители на замъка са Волтер, а по времето на Байсари - американският президент Роналд Рейгън, съветският лидер Михаил Горбачов, рок звездата Мик Джагър и принц Чарлз.

Който и да купи замъка ще трябва да има дълбоки джобове. Сегашната му годишна издръжка е 450 000 евро.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още