В Русия хайверът е част от успешното тържество за много домакинства. „Парите за хайвера никога не са хвърлени на вятъра“, казва Александър Ефремов, ръководител на руската риболовна компания „Доброфлот“. Той има предвид по-специално червения хайвер от сьомга, който е особено актуален за празниците около Нова година.
Но тази година потребителите са изправени пред проблем: цените на деликатеса, наричан на руски език „икра“, достигнаха рекордно високи стойности. Преди Нова година клиентите трябва да платят с около 30% повече, отколкото по същото време на миналата година. За първи път цените се покачват до над 5000 рубли (60 евро) за килограм.
Черният хайвер, който отдавна се произвежда в Германия и на други места в чужбина, струва около десет пъти повече. Той произхожда от есетра и е много по-рядко срещан, особено след като може да се продава само от развъдници, тъй като рибата е защитена.
Износът расте силно
По данни на руската статистическа служба „Росстат“ цената на червения хайвер се е увеличила повече от седем пъти през последните двадесет години. През 2000 г. един килограм е струвал 675,2 рубли. Тази година цените се покачват, въпреки че уловът на сьомга е значително по-висок, отколкото през сравнително оскъдната 2020 г. През миналата година добивът на хайвер е бил едва около 11 хил. тона, което е половината от тазгодишното количество. Производството на черен хайвер през 2020 г. е малко над 50 тона.
„Не може да се говори за дефицит през тази година", казва Ефремов пред германската информационна агенция dpa. Държавната агенция по рибарство „Росриболовство“ очаква производството на повече от 20 000 тона хайвер от сьомга за тази година. Това би покрило годишното потребление на около 12 хил. до 16 хил. тона в най-голямата по площ държава на Земята.
Според доклада обаче продажбите в чужбина са се увеличили значително - Китай е голям купувач, а някои бивши съветски републики, но също така Германия, Австралия и Канада, също купуват от Русия. Ръководителят на службата по рибарство Иля Шестаков смята, че цените трябва отново да паднат поради голямото предлагане. Тази година са уловени 510 000 тона тихоокеанска сьомга, което е с почти 90 % повече от спрямо миналата година. Ето защо би трябвало да има и повече хайвер.
Пазарните експерти приписват факта, че цените все още се покачват, на спекуланти, които поддържат предлагането изкуствено ниско. Следователно споразуменията за цените между компаниите също са проблем.
Но Ефремов вижда и още една конкретна причина за високите цени - във факта, че само малка част от производството от тихоокеанския полуостров Камчатка, основното производствено място, се доставя до централните части на Русия. Той обвинява бюрокрацията за това. Всеки, който иска да внесе по-големи количества от така желания деликатес в мегаполисите Москва или Санкт Петербург, се нуждае от съответните документи. Проблемът за много търговци е да докажат произхода на хайвера, за да получат документите.


Как ще подаваме данъчни декларации след приемане на еврото?
Умеров: Постигнахме реален напредък по време на разговорите в Берлин
Нов астероид и мистериозен обект приближават Земята през декември 2025
Броят на левовете в обращение намалява
Башар Асад живее в „луксозно изгнание“ в Москва
На мен няма да ми се случи: Под 10% от имотите в България са застраховани
Макрон рискува да погребе завинаги споразумението с Меркосур
Дебатът на пазара на облигации за курса на Фед през 2026 г. набира скорост
Руският петрол се продава с "най-голяма" отстъпка в Китай след санкциите
ЕС: Китай започва издаване на общи лицензи за редкоземни елементи
Кой печели и кой губи на българския пазар през 2025
Шофьорка обърка педалите и скочи в пълен с хора басейн
Jeep Wrangler получи специална версия
Как Tesla печели невидимата война срещу шума
Пет коли, в които да инвестирате догодина
Тимъти Шаламе и Кайли Дженър си взимали почивка, но още са заедно
Младите гърци вече няма да могат да се укриват от военна служба
Защо Германия иска развод с Китай


преди 3 години То и в БГ сме се сблъскали с него. Близо 100% не ядем хайвер :) За протокола: нямаме такава традиция. отговор Сигнализирай за неуместен коментар