IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Веселин Замфиров: След забраните на ЕС бъдещето на татуировките е черно-бяло

Увеличението на новите багрила може да достигне 100%, но няма да има драстично повишение на крайната цена на татуси, заяви организаторът на Bulgaria Tattoо Expo

16:15 | 06.01.22 г.
Веселин Замфиров: След забраните на ЕС бъдещето на татуировките е черно-бяло

"Синият и зеленият пигмент, титаниевият оксид, присъства в почти всички нюанси и на практика ни се забранява да работим с цвят". Така той коментира новия регламент на ЕС, забраняващ употребата на някои пигменти в козметичната индустрия, като изтъкнатата причина е, че те могат да причинят алергии и други заболявания.

„Губещи от това решение са всички по веригата, обясни Замфиров – производителите, които са основно в САЩ и Европа, след тях – доставчиците на пигменти, дистрибуторите, онлайн търговците, татуистите и самите клиенти“.

Татуистът уточни, че в България бои не се произвеждат, затова се разчита на внос.

Според него веднага след забраната ще се изпълняват само черно-бели проекти, но след това, тъй като "пазарът не търпи вакуум", производителите ще предложат нови технологични решения и пигменти, които да отговарят на новите изисквания на Европейския съюз.

"Има вече информация, че големите брандове вече подготвят нови мастила, които да отговарят на регулациите и те скоро ще излязат на пазара. През буферния период, докато това се случи, много колеги ще спрат да правят цветни татуси, а други ще наблегнат само на черно-бели татуировки", посочи Замфров и поясни, че забраната на ЕС за някои пигменти в багрилата засяга над 70% от тях.

Той очаква, че с навлизането на новите мастила цените на продуктите ще са различни и промяната ще се отрази на крайната цена за клиента. "Говори се, че увеличението [на багрилата] ще бъде поне със сто процента", съобщи татуистът.

Той е на мнение, че повишената цена не би трябвало да се поеме изцяло от клиентите, но „може би ще се изяде част от печалбата на татуистите“. „Но ние все пак сме хора на изкуството, творим и нашите клиенти са свикнали да получават най-доброто. Когато се повишат цените на боите, не е необходимо да вдигаме нагоре цените с големи проценти. Не би трябвало да има драстично повишение на цените“, очаква Замфиров.

Той обясни, че с развитието на социалните медии работата на татуистите се е увеличила, но потвърди, че въпреки липсата на официални данни за България, каквито има за ЕС (12% от европейците са татуирани), браншът отдавна е в подем.

„Индустрията предлага все по-нови технологии за изработка на татуси и се повишава качеството на работата ни, като татуировките стават наистина произведения на изкуството", убеден е Веселин Замфиров.

Той е категоричен, че нивото на българските татуисти е високо и няма изоставане от нивото по света.

По думите му българските татуисти са търсени по цял свят, защото характерно за тях, за разлика от колегите им по света е, че те работят в почти всички стилове, което е рядко срещано в чужбина, където един татуист се специализира само в конкретен стил – японски, черно-бяла татуировка, реализъм и т.н. "Това на Запад е много ценено", посочи Замфиров.

Какво ще е съдържанието на багрилата за татуси? Кой контролира студиата за татуировки? Ще има ли тази година Bulgaria Tattoо Expo? Как премина изложението през миналата година в условията на здравна криза? Каква е регулацията на бранша в България?

Целия коментар вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още