IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният пазар на изкуство задмина предпандемичните си нива

За миналата 2021 година са били генерирани продажби за 65,1 млрд. долара

09:43 | 29.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пазарът на изкуства е задминал предпандемичните си нива, отчитайки ръст от 29% на годишна база до продажби за 65,1 млрд. долара през 2021 г., сочи докладът 2022 Art Basel and UBS Global Art Market Report. Той показва растеж във всеки сегмент на пазара – от декоративни изкуства до съвременно изкуство от големи имена, съобщава Bloomberg.

САЩ продължават да водят в световните продажби с продадено изкуство за около 28 млрд. долара само за една година. Китай се нарежда на второ място с продажби за 13,4 млрд. долара, следван от Великобритания с 11,3 млрд. долара. Световните продажби са били 64,1 млрд. долара през 2019 г., показват предишни доклад, преди да се сринат с 22% до 50,1 млрд. долара през 2020 г.

Освен на публично наличните данни за търгове авторите на доклада силно разчитат на самообявени продажби от частни търговци и колекционери, за да изготвят заключенията си, което значи, че е невъзможно данните в доклада да бъдат проверени. Данните от търговците са били събирани чрез две проучвания миналата година – едното е довело до 701 използваеми отговора, а второто – 774 отговора.

Имайки това предвид, търговците казват, че са продали изкуство и антики за 34,7 млрд. долара миналата година – с 18% повече спрямо предишната година. 55% от анкетираните търговци са заявили, че са генерирали по-голяма печалба от 2020 г., а 24% посочват спад в печалбата.

Частните лица са били по-откровени. 2339 богати колекционери са отговорили на проучвания от Arts Economics и UBS Investor Watch, а отговорите им са били ентусиазирани. През 2019 г. средните разходи за изобразително изкуство, декоративно изкуство и антики са били 72 хил. долара, а миналата година те са възлизали на 274 хил. долара, което с почти 281% повече. Малко над една трета от тези колекционери са заявили, че похарчили над 1 млн. долара.

Предвид факта, че много аукционни къщи вече съобщиха данните си за 2021 г., успехът им бе по-малко изненадващ, но не и по-малко обнадеждаващ. Световните продажби от търгове са се увеличили с 47% спрямо 2020 г., показва докладът, възлизайки на 26,3 млрд. долара. Следвоенното и съвременното изкуство продължава да доминира на аукционния пазар с изкуство за 6,7 млрд. долара в тази категория, което представлява 55% от световните продажби от търгове на изобразително изкуство.

Повечето пазарни участници за положително настроени за 2022 г.: 53% от анкетираните колекционери казват, че планират да продължат да харчат, а 62% от търговците очакват подобрение в продажбите.

И разбира се, не може да говорим за 2021 г., без да споменем незаменяемите токени (NFT).

Базираните на блокчейн колекционерски предмети навлязоха триумфиращо сред големите лиги, а продажбите на свързаните с изкуство NFT възлизат на 2,6 млрд. долара миналата година. Зашеметяващите 74% от богатите колекционери казват, че са закупили заменяеми токени в изкуството миналата година, отделяйки средно 9000 долара за тази категория. Отвъд изкуството средните разходи за незаменяеми токени като цяло са достигнали 24 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още