IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топкапъ е третият най-посещаван замък в Европа

Турската забележителност е прочута като двореца на Сюлейман Великолепни

13:28 | 08.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Един от символите на Истанбул, известният османски дворец Топкапъ, е сред 10-те най-посещавани замъци в Европа. Той се класира трети в списъка, направен от радио Deutsche Welle.

Дворецът беше включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1985 г. Топкапъ е прочут като двореца на Сюлейман Великолепни, който царува 36 години, като почти целият му живот преминава там.

Сградата е създадена по заповед на султан Мехмед II Завоевателя. Самият комплекс се състои от четири големи двора. По време на Османската империя в тах са живели и работели по 5000 души. 

Сега Топкапъ се нарежда на първо място по посещения от чужденци и турци исторически обект на Турция.

Класацията на Deutsche Welle за най-посещавани европейски замъци оглавява Версайският дворец. Благодарение на своите 1800 помещения той е сред най-големите дворцови комплекси в Европа.

Втори в списъка е Петерхоф край Санкт Петербург, който е наричан „Руският Версай“, защото е създаден по подобие на френския.

В класацията попадат още Уиндзорският дворец във Великобритания, австрийският Шьонбрун, Ексориал в Испания, чешкият Хлубока, Нойшванщайн в Германия, Дворежът на дожите в Италия и португалският дворец Пеня.

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още