IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA показва какви ще са кухните през 2040 г.

Според специалистите в производството на мебели и аксесоари за дома, кухните от бъдещето ще са високотехнологични

14:26 | 18.08.10 г.
Холограмна проекция на готвач ще помага на бъдещите домакини в приготвянето на храната. Снимка: Ikea
Холограмна проекция на готвач ще помага на бъдещите домакини в приготвянето на храната. Снимка: Ikea

Представители на изследователската организация The Future Laboratory, по поръчка на британското подразделение на компанията IKEA, разработиха концепция за кухните, които ще се ползват през 2040 г. Представени бяха три варианта за кухни: Intuitiv, Elementara и Skarp, съобщава сайтът Engadget. Концепциите се основават на проучване сред британците, повечето от които смятат, че новите технологии ще повлияят в голяма степен на кухненското оборудване.

От трите варианта Intuitiv се счита за най-вероятния вариант за бъдещето на кухните. Сензори на уредите могат да четат мозъчните вълни на домакина и така например да се определи дали човекът има махмурлук или да се коригират показателите на LCD екраните в зависимост от неговото настроение (за по-бързо приготвяне на храната, по-горещо или студено кафе).

Хладилникът в кухнята Intuitiv е в състояние да предложи няколко варианта за закуска, холограмна проекция на готвач показва нови рецепти и оказва помощ при готвене. Много ястия могат да бъдат приготвени и на автоматичен режим.

Вариантът Elementara предполага, че в основата на кухнята на бъдещето ще бъде заложена енергийната ефективност и спестяването на електричество. Някои продукти ще бъдат отглеждани направо в кухнята, а вместо хладилници ще се използва студен килер. Функцията за преработка на отпадъци ще бъде вградена във всеки един от кухненските уреди.

Според варианта Skarp, кухнята със сигурност ще бъде поле, на което сили ще мерят високите технологии. Всички съоръжения ще бъдат синхронизирани помежду си и ще могат да готвят ястия без човешка намеса. В тази кухня ще бъде инсталиран триизмерен принтер, който ще показва как трябва да изглежда ястието. Управлението и контролният панел в кухните Skarp ще бъдат подобни на сегашните устройства iPad. Освен всичко останало тези кухни ще се самопочистват.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още