IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По празниците вече и с нанокартички

Новата технология, онагледена в поздравителни адреси, ще се използва за намаляване на разходите за производство на нови технологии

10:40 | 27.12.10 г.
По празниците вече и с нанокартички

Новите технологии навлизат във всяка част от нашето ежедневие и това не е просто клише, което се предава в общественото пространство. Освен в методите за лечение, нанотехнологиите се използват и в редица други области като средствата за комуникация, за пренос на данни, в отбранителните системи на фирми и държави, в изработката на суперкомпютри и в редица други.

А тези дни празничното настроение, обхванало почти цялата земя, вдъхнови учените да приложат нанотехнологията и в изработването на поздравителни картички.

Учени от университета Глазгоу са изготвили най-малката коледна картичка в света. Поздравителният адрес е направен с помощта на нанотехнологии, съобщава BBC. Размерът на картичката е 200 на 290 микрометра*.

На картичката, която може да бъде наложена на повърхността на обикновена пощенска марка близо 8 276 пъти, а на лист с формат A5 - повече от 500 хил. пъти, изобразява новогодишна елха с разноцветни играчки и поздравителни надписи.

Шотландските специалисти разказали, че процесът на изработка на картичката отнема близо 30 минути. „По-дълго време бе нужно на дизайнерите да направят визията на поздравителния адрес“, казват учените.

Според техните думи микро изработката показва нагледно възможностите на съвременните технологии и е една обикновена демонстрация на нанотехнологиите, които обаче имат доста голямо значение за реалния живот.

Електронната индустрия съвсем скоро ще се възползва от предимствата на микро и нано производството, като продължи да усъвършенства приложението му в биотехнологиите, оптичните филтри и средствата за контрол на светлината.

Приложението на нанотехнологиите е от особена важност за бъдещото развитие на дигиталното производство и евентуално може да бъде приложено във фотоапаратите от ново поколение, телевизорите и компютърните екрани, за да намали производствените им разходи, обяснява изданието.

* Един микрометър е една милионна част от метъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още