IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лудост ли е да се произвежда телефон за 6000 долара?

Винаги ще има хора, които ще са готови да платят повече за нещо, което разполага с допълнителен елемент на лукс

10:12 | 22.10.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Лудост ли е да се произвежда телефон за 6000 долара?

Лесно е човек да се подиграва с Vertu.В случай че не знаете, Vertu произвежда луксозни мобилни телефони. А под "луксозни" се имат предвид модели, струващи от около 6000 до 12 000 долара (и доста над тази сума за специални поръчки, чиито цени могат да достигнат шестцифрени суми). Каква е причината за тези безумно високи цени?

Критиците на компанията твърдят, че тя прави просто украсени със скъпоценни камъни версии на обикновени смартфони. Продуктите ѝ са помпозни, глупави предмети, които по никакъв начин не са по-добри във функционално отношение от iPhone, Galaxy S4 или много други смартфони на пазара. Те са създадени за и купувани от парвенюта, които са обсебени от идеята да демонстрират статута си и имат повече пари, отколкото здрав разум, пише Businessweek.

Тази история звучи като рецепта за провал, но има една подробност: продажбите на Vertu продължават да нарастват. "Или в света има много луди хора, или предполагам в света има много различни хора", твърди главният изпълнителен директор на Vertu Масимиляно Полияни. "Има много хора, които ценят определени неща, а има и много, за които не е така. А ако цениш подобни неща и можеш да си ги позволиш, тогава изборът как да похарчиш парите си е лично твой", допълва той.

Vertu не публикува точни данни, но потвърждава, че продажбите ѝ са нараснали в девет от последните 10 години (изключението е 2008 г., която разочарова много хора по много причини). Фирмата очаква продажбите ѝ да продължат да се покачват, след като вече има втори, по-евтин смартфон - Constellation, чиято цена на дребно в САЩ е 5950 долара. По-скъпият му предшественик Ti струва 12 000 долара.

Да разполага с два смартфона е голямо постижение за британската фирма, която по-рано бе част от Nokia, но се отдели и бе придобита от шведската компания за частен капитал EQT VI през 2012 г. Преди да пусне Ti в началото на тази година Vertu не предлагаше нито един смартфон. Независимо, че Vertu Signature струваше колкото някои къщи, купувачите му получаваха телефон, който по функции не се различаваше особено от Motorola през 1999 г.

Vertu промени това, като възприе Android за базова операционна система на Ti и Constellation. И двата телефона имат специфични функционалности, като например приложение, известяващо собственика за ексклузивни събития. Едва ли обаче човек, който би си купил Vertu, би го направил по тези причини. Онова, което той купува, е смартфон, който не изглежда като всички останали. Той го купува, защото е ексклузивен, специален и рядък. Очевидно винаги ще има хора, които ще са готови да платят повече за нещо не защото то изпълнява дадена задача по-добре от по-евтините варианти, а защото го прави с допълнителен елемент на лукс. Понякога те плащат повече, просто защото могат да си го позволят.

А в света на смартфоните това може би е по-логично от всякога. В миналото Vertu бяха "глупави" защото бяха елементарни телефони, направени от ценни метали. Телефоните iPhone и Anroid бяха толкова по-добри във функционално отношение, че бе неоправдано да се купи по-слаб продукт - независимо колко диаманти или рубини има по него. Сега обаче с модели като Ti и Constellation тази жертва вече е ненужна. Купувачът получава всички предимства на телефон с Android плюс луксозните елементи, които го отличават от останалите.

В момента обаче той може да се сблъска с конкуренция, ако реши да направи подобен ход. Най-скъпите iPhone се продават за около 1000 долара. Възможно e Vertu да намери ниша в сегмента около 3000 долара, но Apple може да реши да се включи и там. Главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук даде да се разбере, че Apple е производител на първокласни продукти и няма да се стреми да се конкурира с останалата индустрия чрез все по-ниски цени. Въпреки че Apple едва ли ще излезе с цени като тези на Vertu, фирмата нае бившия главен изпълнителен директор на Burberry и този на Yves Saint Laurent.

Изглежда Apple осъзнава нещо, върху което Vertu работи от доста време:  част от технологиите, която е все по-тясно свързана с модата и лукса. Ако бъдат ясно установени основните характеристики на даден продукт (ако смартфонът е смартфон така, както часовникът е часовник), как можеш да изпъкнеш? Материали? Майсторско изпълнение? Дизайн? Това са термини, които използваме, когато говорим за някои чанти и часовници, но скоро в тази група могат да попаднат и смартфоните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Не.Щом има кой да го купи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още