IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW и Toyota задълбочават сътрудничеството си

Двете компании ще развиват въздушно-литиеви батерии като наследник на литиево-йонните решения

17:28 | 24.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BMW и Toyota задълбочават сътрудничеството си

BMW Group и Toyota Motor Corporation (TMC) задълбочават сътрудничеството си в областта на устойчивата мобилност с подписването на обвързващи споразумения, насочени към дългосрочно сътрудничество между двете компании за съвместно разработване на система за горивни клетки, развитие на архитектура и компоненти за спортен автомобил, изследвания и разработки за леки технологии. Тези споразумения допълват Меморандума за разбирателство, подписан през юни 2012 г.

Освен това BMW Group и TMC започват сътрудничество в областта на изследванията на въздушно-литиеви батерии, като следващ етап след литиево-йонните решения. С подписването на това споразумение започва втората фаза на съвместни научни изследвания в следващото поколение литиево-йонни батерийни клетки, които започнаха през март 2012 г.

Двете компании ще споделят своите технологии и ще разработят съвместно фундаментална горивно-клетъчна система, която включва не само комплекта горивни клетки и системата, но също и резервоар за водород, двигател и батерия, като целта е проекта да бъде изцяло завършен през 2020 г.

Фирмите ще си сътрудничат в съвместно разработване на стандарти за водородната инфраструктура, необходими за популяризирането на автомобили с горивни клетки.

Двете компании се споразумяха и за започването на предпроектно проучване, което да определи обща концепция и платформа за средно голям спортен автомобил, който трябва да бъде завършен до края на 2015 г.

BMW Group и TMC ще разработват съвместно и олекотени технологии за каросерията с помощта на авангардни материали като подсилени композити, с намерението да ги използват съвместно в разработване на платформа за спортен автомобил, и други превозни средства на BMW и TMC.

Освен това двете компании започват съвместни изследвания с цел да се разработи въздушно –литиева батерия с енергийна плътност, значително надвишаваща тази на сегашните литиево-йонни батерии.

"TMC и BMW Group споделят една и съща стратегическа визия за бъдещето на устойчивата мобилност. В светлината на технологичните промени, цялата автомобилна индустрия е изправена пред огромни предизвикателства, които представляват и голяма възможност. Нашето съвместно сътрудничество е важен градивен елемент от бъдещото ни сътрудничество“, заяви Норберт Райтхофер, председател на Борда на директорите на BMW AG.

Акио Тойода, президент на TMC допълва: "Само малко повече от година след подписването на меморандума за разбирателство можем твърдо да заявим, че сътрудничеството ни се задълбочава и постигаме значителен напредък. Сега навлизаме в нова фаза, която обещава значими резултати. Това, което научаваме в съвместната си развойна дейност, ще ни позволи да правим по-добри автомобили в бъдеще.”

Сътрудничеството между BMW Group и TMC започна през декември 2011 г. със споразумение за съвместни дейности за разработване на следващо поколение екологични превозни средства и технологии, а също и за доставка от страна на BMW Group на високоефективни дизелови двигатели за Toyota Motor Europe.

Още новини от автомобилния сектор четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още