IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрата визия пречи на дамите за някои професии

Красотата може и да спаси света, но дали ще ви помогне в намирането на нова работа е вече спорно

10:31 | 09.08.10 г.
<p>Ако имате амбиция да ставате финансов директор, по-добре не залагайте на външния си вид. Снимка: sxc.hu</p>

Ако имате амбиция да ставате финансов директор, по-добре не залагайте на външния си вид. Снимка: sxc.hu

“Съжалявам, твърде привлекателна сте за тази позиция“. Фраза, която надали ще чуете директно от някой работодател, но това съвсем не значи, че факторът „визия“ може да има само положително въздействие върху кандидатурата ви.

Добрият външен вид може да намали шансовете за някои видове професии, считани за „мъжки“, при жените, показва проучване на Университета по бизнес в Денвър, Колорадо, цитирано от Ройтерс.

Привлекателните жени се сблъскват с дискриминацията, когато кандидатстват за работа, където външният вид не е от значение. Тези позиции включват мениджър изследвания и развитие, директор финанси, инженер по механика и супервайзор по изграждането на конструкции.

Дискриминация и пренебрегване на красивите дами се наблюдават и за длъжности като директор по сигурността, търговски представител в областта на хардуерните продукти, пазач в затвора и шофьор на камион.

„За тези професии красотата на жената е доста вредна“, казва изследователката Стефани Джонсън и добавя, че красивите жени по-скоро се вземат на позиции като рецепционистки или секретарки.

„За всеки друг вид работа хубавата визия е предпочитано условие. Тук не става дума за предпочитане на мъже спрямо жени и двойни стандарти, които се отнасят до двата пола“.

За целите на проучването на участниците са раздадени списъци с длъжности и снимки на 55 жени и 55 мъже, кандидати за работа, с молбата да посочат кой на коя позиция отговаря според тях.

Докато добре изглеждащите жени били отхвърлени за някои професии, то такава дискриминация не се забелязала при мъжете. Външният им вид не попречил на хората да намерят за подходящо да свържат снимката на хубав мъж с по-груба или специфична професия.

Според Джонсън обаче красивите хора все пак се приемат по по-различен начин, било то положителен или отрицателен, когато става дума за работа.

Работниците с по-хубава визия обикновено взимат по-висока заплата, получават по-висока оценка за представянето си, по-добре са приемани от колегите си, получават по-високи резултати при гласувания, когато работят в подобна сфера, а също така получават и по-леки присъди при евентуални дела.

„Във всяка друга област, освен посочените, красивите дами са предпочитани“, казва Джонсън и обяснява, че е против онези, които позволяват на стереотипното мислене да им повлиява при вземането на решения за наемане на нови хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още